Θέμα χρόνου η επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας

Εντός των επόμενων ημερών θα επαναλειτουργήσει ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας στο νομό Ροδόπη, ο οποίος έκλεισε στις 14 Μαΐου, μετά από μία πιλοτική λειτουργία λίγων εβδομάδων.

Στις 14 Μαΐου, σηματοδοτήθηκε το άνοιγμα του Τουρισμού για την Ελλάδα και μαζί εκδόθηκε ΦΕΚ στο οποίο αναφέρονταν οι πύλες εισόδου της χώρας, από τις οποίες μπορούν να εισέρχονται οδικώς οι τουρίστες από το εξωτερικό. Η Νυμφαία δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Βολές κατά ριπάς προς την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ 

Μόλις έγινε γνωστή η δυσάρεστη εξέλιξη για τη μη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και τοποθετήσεων με τελικό αποδέκτη τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη που δεν είχαν φροντίσει νωρίτερα να οργανώσουν -έστω και υπερβαίνοντας τις συμβατικές τους υποχρεώσεις- τον σταθμό της Νυμφαίας, ώστε αυτός να υποδέχεται τουρίστες τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλά της πανδημίας. Πάντως, για το κλείσιμο της Νυμφαίας στις 14/05 ο Περιφερειάρχης δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, δήλωσε απλώς την έκπληξή του (“το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας την ημέρα που ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού ήταν μια απόφαση που μας βρίσκει αντίθετους”, σχολίασε μεταξύ άλλων)

Οι τοποθετήσεις ήρθαν τόσο από τον Ροδοπίτη βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, όσο και από τον πρώην βουλευτή Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό που υπέδειξαν τον Περιφερειάρχη ως τον νούμερο 1 υπεύθυνο για την διαμορφωθείσα κατάσταση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, με την Περιφερειακή Σύνθεση να σημειώνει μεταξύ άλλων: “[…] Ο επικεφαλής της παράταξής μας Χριστόδουλος Τοψίδης, δήλωνε ήδη από τον Μάρτιο του 2021: «[…]Είπανε (εν. οι διοικούντες) ότι έχει δεσμευτεί ο Υπουργός να ανοίξει τη Νυμφαία. Όμως ο Υπουργός έκανε δηλώσεις που λέει ότι (εν. η Νυμφαία θα ανοίξει) «εφόσον τηρούνται οι προδιαγραφές». Ποιες είναι οι προδιαγραφές; Να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα σύνορα. Ξέρετε τι θα μας πει ο Υπουργός όταν έρθει η 14η Μαΐου; ‘Δεν έχετε κοντέηνερ, Πού να κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ; Στον αέρα;[…]»

Με άλλα λόγια, τους είχαμε προειδοποιήσει. Είχαμε φροντίσει να εισάγουμε το θέμα της Νυμφαίας και στην διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αλλά, για πολλοστή φορά οι διοικούντες δεν άκουσαν θεωρώντας ότι έχουν το αλάθητο.

Προφανώς δεν το έχουν. Κάνουν λάθη και μάλιστα σοβαρά, τα οποία έχουν συνέπειες στις ζωές των πολιτών της Περιφέρειας μας. Ο τουριστικός κλάδος περίμενε υπομονετικά την κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία των καταλυμάτων, η παράταξή μας προέτρεπε για την ανάληψη πρωτοβουλιών και οι διοικούντες τύρβαζαν περί άλλων”. 

Μπροστάρηδες στον αγώνα της επαναλειτουργίας τα Επιμελητήρια

Με άμεσες κινήσεις τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ συνέτρεξαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, προσφέροντας κατ’ αρχήν το ISOBOX για την διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων. Το ISOBOX είχε αγοραστεί από τα δύο Επιμελητήρια της Ροδόπης ως στέγη κλιμακίου για την πάταξη του παρεμπορίου, ωστόσο τώρα θα επιτελέσει άλλο ρόλο – εξίσου κρίσιμο όμως για την λειτουργία του σταθμού.

Παράλληλα, τα πέντε Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πληρώνουν τη δαπάνη για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο σημείο που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία. “Για τον επιχειρηματικό κόσμο, που ένας από τους κύριους εκφραστές του είναι το Επιμελητήριο Έβρου υπάρχει μόνο η ανάγκη της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία περνάει και από όλους τους μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας μας και αυτό που απαιτούμε ως Επιμελητήριο εξ ονόματος των τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι συνέπεια, οργάνωση και προνοητικότητα”, σχολίασε σε σχετική ανακοίνωσή το Επιμελητήριο Έβρου.

Αρκουμανέας: Πρώτιστο μέλημα η ασφάλεια 

Το πρωί της Τρίτης 18/05 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισκέφθηκε τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας για να επιθεωρήσει τις εργασίες κατασκευής των υποδομών που χρειάζονται για την επαναλειτουργία του. Ο κος Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας και χωρις να δεσμευτεί, υπαινίχθηκε ότι η επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας είναι θέμα λίγων ημερών. Σημειώνεται ότι σε κανονικές συνθήκες από την Νυμφαία εισέρχονται κατ’ έτος πάνω από 1.5 εκ τουρίστες.

cover photo: Maron news