Γονείς Ελένης Τοπαλούδη: “Να γίνει Ίδρυμα καταπολέμησης της έμφυλης βίας”

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σπίτι των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο, έκανε το γύρο του διαδικτύου, όμως η είδηση αυτή κρύβει μέσα της μία ακόμα είδηση – ίσως και σημαντικότερη από την ίδια την επίσκεψη.

Ο Γιάννης Τοπαλούδης και η Κούλα Αρμουτίδου που έχασαν την κόρη τους Ελένη στη Ρόδο, όταν βιάστηκε, βασανίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε από δύο νεαρούς άνδρες τον Νοέμβριο του 2018, παλεύουν τα τελευταία χρόνια όχι μόνο για τη δικαίωση της μνήμης του παιδιού τους, αλλά για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας εν γένει.

Στο πλαίσιο αυτό, επέδωσαν γραπτό αίτημα στην κα Σακελλαροπούλου, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ευαγούς ιδρύματος με αυτόν το σκοπό. Στην επιστολή, το ζεύγος Τοπαλούδη, γράφουν: “Ως μάνα της αδικοχαμένης και αξέχαστης Ελένης Τοπαλούδη (γιατί η Ελένη μας έχει γίνει σύμβολο εναντίωσης – αντίστασης, σύμβολο κατά της έμφυλης βίας, σύμβολο ισότητας, σύμβολο σεβασμού του άλλου), έχω την ιδέα πρόταση ίδρυσης ενός ιδρύματος με την ονομασία “ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΕΝΗ” στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου να συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας και να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων της) και η οποία Προεδρία να ορίζει με ορισμένη θητεία την πλειοψηφία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με κύριους στόχους την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας την εξάλειψη ή περιορισμό στο ελάχιστο των βιασμών, του ρατσισμού, της κοινωνικής ισότητας, της αποδοχής της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού, την ενημέρωση γονέων – μαθητών – φοιτητών – εκπαιδευτικών γι΄αυτά τα θέματα, τη στήριξη και τη συμπαράσταση θυμάτων τέτοιου είδους εγκληματικότητας και άλλους παρεμφερείς στόχους.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, υλοποιούνται πανελλαδικές δράσεις (ημερίδες, συναυλίες, δρώμενα κλπ) καθώς επίσης γίνεται συντονισμός – συμμετοχή και άλλων φορέων (Συλλόγων γονέων, εκπαιδευτικών, πανεπιστημίων, κοινωνικών και ψυχολογικών δομών και δικαστικών αρχών κλπ)”

Τα ισόβια, να είναι ισόβια 

Οι βασανιστές και δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη, έχουν δικαστεί και καταδικαστεί και η απόφαση του δικαστηρίου είχε ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου 2020 (σ.σ. ακριβώς έναν χρόνο μετά, το ζεύγος Τοπαλούδη υποδέχθηκε την κα Σακελλαροπούλου).

Ωστόσο, ήδη από τότε τόσο ο Γιάννης Τοπαλούδης όπως και η Κούλα Αρμουτίδου δήλωναν ότι το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας πρέπει να αυστηροποιηθεί για τέτοιου είδους εγκλήματα με το μότο “τα ισόβια να είναι ισόβια”. Το αίτημά τους αυτό, το κοινοποίησαν και στην κα Σακελλαροπούλου, η οποία έμεινε στο σπίτι του ζεύγους για περίπου 45 λεπτά.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Τοπαλούδης και η Κούλα Αρμουτίδου έχουν ακόμη ένα παιδί τον Πέτρο, που όπως σημειώνουν στην επιστολή τους καλούνται να τον μεγαλώσουν με όσο το δυνατόν λιγότερα ψυχικά τραύματα δεδομένης της τραγωδίας που έχει πλήξει την οικογένεια τους.