Κ. Σακελλαροπούλου: “Η Αλεξανδρούπολη εγγυητής σταθερότητας για τη Θράκη και την πατρίδα μας”

Τον γεωστρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης εξήρε εμμέσως πλην σαφώς στη δήλωση της από την πρωτευούσα του Έβρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κα Σακελλαροπούλου βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη επ’ αφορμής του εορτασμού των Ελευθεριών και μετά την κατάθεση του στεφάνου στο μνημείο της οικογένειας Βιζβίζη στην πλατεία του Φάρου, σημείωσε:“Είμαστε υπερήφανοι για τους Θρακιώτες ακρίτες μας, που φυλάνε με αυταπάρνηση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Είμαστε υπερήφανοι για την Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που αποτελεί κόμβο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και εγγυητή σταθερότητας για τη Θράκη και συνολικά για την πατρίδα μας“. 

Λίγο νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχα παρακολουθήσει τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, που έγινε σε κλειστό κύκλο ελέω πανηδημίας. “Διακόσια χρόνια μετά την κήρυξη της Επανάστασης και 101 χρόνια από την ενσωμάτωση, γιορτάζουμε την επέτειο αυτή στην Αλεξανδρούπολη, για δεύτερη δυστυχώς χρονιά σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Ελπίζουμε όμως ότι θα είναι η τελευταία, αφού η πιστή τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος εγγυάται την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα” ευχήθηκε στη δήλωσή της.

Γιάννης Ζαμπούκης: “Τίποτα δεν είναι εύκολο” 

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε εντός της Μητρόπολης ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, εξάροντας τον αγώνα των Θρακιωτών και παραλληλίζοντας το τότε με το σήμερα. “Είμαστε εδώ δυνατοί και μάχιμοι, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, 101 από την ενσωμάτωση  της Αλεξανδρούπολης στον κορμό της Ελλάδας….και στο τέλος μιας πανδημίας.

Μιας συνθήκης  που δοκίμασε, μέσα από ένα άλλο αξιακό ορίζοντα, τις αντοχές μας και τη δύναμη  της συλλογικότητας”, είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στην προσωπικά στην Πρόεδρο τόνισε: “Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,
Αυτός εδώ ο χώρος, εδώ, σε αυτόν τον χώρο, που ενσαρκώνει νοήματα και αξίες που συνδέονται με συναισθήματα ατομικά και συλλογικά, με την παρουσία σας επιφορτίζεται συμβολικά και ουσιαστικά… ο τόπος μας, η Αλεξανδρούπολη, όπου οι φυσικές δυνάμεις,  η γεωμετρία της γης, η ποιότητα του φωτός και του αιθέρα, προσδιορίζουν τούτο τον τόπο  για κοιτίδα πολιτισμού, κατά τον Πικιώνη.
Ιστορικό ορόσημο  μνήμης η σημερινή επέτειος,  με την παρουσία σας έχει καταστεί  κειμήλιο και ευκαιρία  απολογισμού και οραματισμού για τους απανταχού Έλληνες. Καθώς όλοι μέσα τους κρατούν ένα κομμάτι Θράκης από τότε που ο τόπος αυτός  ήταν το περικάρπιο της Πόλης,  το κέντρο του ελληνισμού για πάνω από χίλια χρόνια”.

“Γεμάτο” το πρόγραμμα της Προέδρου 

Η κα Σακελλαροπούλου έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι της Πέμπτης 13/05 και αμά τη αφίξη ξεκίνησε επαφές με τοπικούς φορείς. Η Παρασκευή (14/05) αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο στις επετειακές εκδηλώσεις, ωστόσο στο περιθώριο της επίσκεψης “χώρεσαν” και άλλες επισκέψεις και επαφές με τοπικούς θεσμικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Η παραμονή της κας Σακελλαροπούλου στον Έβρο θα συνεχιστεί και το Σάββατο με επισκέψεις και συναντήσεις στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού – στους Δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, είναι η πρώτη ευρείας κλίμακας επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Έβρο από την ανάληψη των καθηκόντων της (σ.σ. έχει προηγηθεί άλλη μία, που όμως ήταν πολύ “κλειστή” λόγω των -τότε- πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας).