Δωρεάν χορήγηση των self tests ζητά το Επιμελητήριο Έβρου

Την ανάκληση της υπουργικής απόφασης περί καταβολής αντιτίμου από τους εργοδότες για την διεξαγωγή self tests στους εργαζόμενους, ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κος Τοψίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η διαδικασία των self tests στον ιδιωτικό τομέα είναι πλήρως αποδεκτή ως μέτρο αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, το κόστος της διεξαγωγής του self test, εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να βαρύνει τους εργοδότες (ούτε και τους εργαζόμενους φυσικά), αλλά να χορηγείται δωρεάν.

Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον Υπουργό Εργασίας να τροποποιήσει την σχετική απόφασή του”.
Η πρόταση αυτή του κου Τοψίδη, έχει κοινοποιηθεί θεσμικά στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, μέσω επιστολής στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου σας, «από τη Δευτέρα 10/05 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν  στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021(λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self–test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self–test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου».

Αναγνωρίζοντας, προφανώς, την χρησιμότητα του self test, συγχαίρουμε το Υπουργείο σας για την πρωτοβουλία, πλην όμως, επισημαίνουμε ότι οι εργοδότες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σημαντική οικονομική υποχρέωση στην οποία κάποιοι ίσως να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η οικονομική συνθήκη πολλών επιχειρήσεων είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολη και ως Επιμελητήριο εκτιμούμε ότι η προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα θα πρέπει να χαίρει στήριξης από την κυβέρνηση με κάθε τρόπο.

Παρακαλούμε, όπως αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να απαλλάξετε τις επιχειρήσεις από το συγκεκριμένο έξοδο.