Σαρακατσάνικο οικισμό αποκτά ο Άβαντας;

Το ενδεχόμενο δημιουργίας παραδοσιακού σαρακατσάνικου οικισμού πέριξ του Άβαντα, θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης στην επικείμενη συνεδρίαση του, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, που θα γίνει φυσικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πιο συγκεκριένα, το θέμα με α/α -3- αναφέρει: “Υποβολή αίτησης έγκρισης επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση στο αγρόκτημα Άβαντα με σκοπό τη δημιουργία παραδοσιακού Σαρακατσάνικου οικισμού (Εισηγ. κ. Παλαιολόγου Κ.)”.

Εν τω μεταξύ, σαρακατσάνικος οικισμός υπάρχει ήδη, μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω – στην Λεπτοκαρυά, οπότε έχει ενδιαφέρον η αιτιολόγηση της πρότασης από τον εισηγητή, τουλάχιστον ως προς την ανάγκη δημιουργίας του οικισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Σαρακατσάνοι αποτελούν σημαντική ψηφίδα του πληθυσμιακού μωσαϊκού της Αλεξανδρούπολης, πέριξ της οποίας εγκαταστάθηκαν λίγο μετά τη δεκαετία του 1950, οπόταν και οι πρόγονοί τους είχαν εγκαταλείψει οριστικά τον νομαδικό τρόπο ζωής.

Οι σαρακατσάνικοι οικισμοί αποτελούνται από χαρακτηριστικές καλύβες κυκλικού σχήματος (κονάκια), κατασκευασμένες από ξύλα και κλαριά, που ενώνονται με μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και παρά τα “ταπεινά” υλικά τους παραμένουν ασφαλείς σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Αντίστοιχοι σαρακατσάνικοι οικισμοί υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Θράκης και της Ελλάδας και συνήθως χρησιμοποιούνται ως χώροι διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων

(φωτό: ΠΣΠΧ “ο ‘Έβρος”)