Πάιατ – Παναγιωτόπουλος: “Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται ώμο με ώμο”

Τη στενή σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επεσήμαναν από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Ο αμερικανός διπλωμάτης μάλιστα χρησιμοποίησε την έκφραση ότι οι δύο χώρες στέκονται “ώμο με ώμο”.

Οι δύο αξιωματούχοι μαζί με μια κουστωδία πολιτικών, διπλωματών και υψήλοβαθμων στρατιωτικών βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Έβρου για να συμμετάσχουν στην DV-DAY της ΝΑΤΟϊκής άσκησης DEFENDER 2021. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί γεωγραφικό σημείο συνάντησης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και εξοπλισμού, που στη συνέχεια διαχέονται σε άλλες χώρες της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσα. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο Τζέφρι Πάιατ “στόχος της άσκησης είναι να δείξει ότι η Αμερική είναι παρούσα σε αυτές τις περιοχές”.

Στην άσκηση συμμετάσχουν 26 χώρες τόνισε ο Έλληνας ΥΕΘΑ και σημείωσε ότι συνιστά την επίρρωση της ελληνοαμερικανικής φιλίας που μετρά πλέον 200 χρόνια ζωής. “Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και συνεπής σύμμαχος και παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Επιδιώκουμε σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας

Σήμερα, με την παρουσία μας σε αυτή τη σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά κυρίως με τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από τις αυξημένες δυνατότητες του λιμένα Αλεξανδρούπολης για εντατικοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων, υπογραμμίζουμε από δω, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά αλλά και αποτελεσματικά, εφόσον τούτο απαιτηθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, τόσο ο κος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο κος Πάιατ υπερθεμάτισαν το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται η αναπροσαρμονή της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Στο φόντο η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΑ 

Εν τω μεταξύ, και ενώ ο Τζέφρι Πάιατ επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη για έκτη συνεχόμενη φορά (ως φέρων τον διπλωματικό του τίτλο), στο φόντο “τρέχουν” οι διαδικασίες μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος σε ιδιώτη. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη του Λιμένα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ, ενώ ο Πρέσβης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το πακέτο διεκδικούν δύο αμερικανοί στρατηγικοί επενδυτές.

Επιπλέον τόνισε και τη σημασία της επικείμενης εγκατάστασης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (FSRU), που κατά την εκτίμηση του θα ενισχύσει το οικολογικό προφίλ της χώρας μας συμβάλλοντας στην γρηγορότερη απολιγνιτοποίηση, αλλά και την γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης, αφού θα αποτελεί κόμβο στις ενεργειακές διαδρομές της Ευρώπης.

Για τις ανάγκες της DV-DAY στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είχε ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του Έβρου και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος όμως τελικώς δεν παρέστη λόγω αδιαθεσίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “R”, ο κος Καραμανλής επρόκειτο να ανακοινώσει σημαντικά έργα υποδομής που αφορούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πλην όμως αυτό δεν εμποδίζει την υλοποίησή τους.

Το πρόγραμμα της αποστολής από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει διανυκτέρευση, παρά μόνο μερικές επισκέψεις σε κοντινά στην πόλη σημεία (Δέλτα Έβρου κα).