Περιφέρεια ΑΜΘ: Φλερτάρει με το λουκέτο η ΔΕΣΜ-ΟΣ

Ευθέως αντιμέτωπη με την αναστολή λειτουργίας βρίσκεται πλέον η εταιρία ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ καθώς η “συμπεριφορά του Περιφερειάρχη εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ΔΕΣΜ-ΟΣ και η κατάσταση αυτή πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στην τοπική επιχειρηματικότητα, αντανακλά πλέον σε εθνικό επίπεδο καθώς αμαυρώνει συνολικά την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων”, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα έξι Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ.

“Ο συναγερμός σήμανε εδώ και λίγες μέρες όχι μόνο από τον ΕΦΕΠΑΕ (εταίρος του οποίου είναι και η ΔΕΣΜ-ΟΣ), αλλά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα υπήρξε σύσταση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Επομένως ο ΕΦΕΠΑΕ πρότεινε ολοκληρωμένη λύση για το διοικητικό αδιέξοδο της ΔΕΣΜ-ΟΣ,  με την οποία τα Επιμελητήρια συμφωνήσαν εξ αρχής.  Δυστυχώς όμως σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αποδεχτεί την μέση λύση που πρότειναν οι Υπουργοί κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Τσιακίρης. Η άρνηση αυτή, όπως τον προειδοποίησαν ξεκάθαρα ο Υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ο ΕΦΕΠΑΕ από την ΔΕΣΜ-ΟΣ τα προγράμματα των επιχειρήσεων, και επομένως να κλείσει.

Σε περίπτωση που γίνει πράξη η αναστολή λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ, τα εν εξελίξει προγράμματα θα ανατεθούν για αξιολόγηση σε Φορέα άλλης Περιφέρειας με μέριμνα του ΕΦΕΠΑΕ.

Για όλη αυτή την κατάσταση,  τα Επιμελητήρια καθιστούμε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον Περιφερειάρχη” αναφέρεται επίσης στην επίμαχη ανακοίνωση.

Επιπλέον, τα Επιμελητήρια δηλώνουν ότι “θα βρούμε  το γρηγορότερο δυνατόν λύση που να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις μας” σε περίπτωση που, τελικά όντως η ΔΕΣΜ-ΟΣ οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας.

Τέλος, τα Επιμελητήρια υπογραμμίζουν ότι “στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα Επιμελητήρια δεν εκλήθησαν καθώς η συγκαταβατική τους διάθεση ήταν ήδη δεδηλωμένη”.