Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων

Το είπε και το έκανε τελικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναγνώρισε την μαύρη επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας από τους Οθωμανούς.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η αναγνώριση δεν αποσκοπεί στην απόδοση ευθυνών, αλλά κυρίως στην πρόληψη αντίστοιχων μελλοντικών θηριωδιών.

“Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στην Αρμενική Γενοκτονία που συνετελέσθη στην Οθωμανική περίοδο και επαναδεσμευόμαστε να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ ξανά τέτοια θηριωδία.
Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 1915, με συλλήψεις επιφανών και θεσμικών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε θάνατο σε μία εκστρατεία αφανισμού. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern (τεράστιο έγκλημα στα αρμενικά), ώστε τα όσα φρικτά συνέβησαν να μην λησμονηθούν. Και θυμόμαστε, ότι παραμένουμε πάντα σε επαγρύπνηση απέναντι στη διαβρωτική επίδραση του μισούς σε όλες τις μορφές του.
Από όσους επέζησαν (της Γενοκτονίας), οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέες εστίες και να φτιάξουν νέες ζωές σε διάφορα σημεία του κόσμου – συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Με δύναμη και σθένος, οι Αρμένιοι επέζησαν και ξαναδόμησαν την κοινότητά τους. Στο πέρασμα των χρόνων, Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις ΗΠΑ με πολλούς τρόπους, αλλά ποτές δεν έχουν ξεχάσει την τραγική ιστορία που έφεραν στη χώρα μας οι πρόγονοί τους. Σεβόμαστε την ιστορία τους. Βλέπουμε τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ (η Γενοκτονία).

Σήμερα, καθώς πενθούμε όσα έχουμε χάσει, ας κοιτάξουμε στο μέλλον: στον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο απαλλαγμένο από τους δαίμονες του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, στον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά και όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας να προλάβουμε μελλοντικές θηριωδίες οπουδήποτε στον κόσμο. Και τέλος, ας επιδιώξουμε συμφιλίωση και ομόνοια για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.
Οι Αμερικανοί τιμούν όλους του Αρμένιους που πέθαναν στη Γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια”
δήλωσε χαρακτηριστικά.