Η Σαμπιχά και η Εμινέ υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν και η Εμινέ Μπουρουτζή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο νομό της Ξάνθης. Η μεν Σαμπιχά είναι Ρομά η δε Εμινέ είναι Πομάκα. Και οι δύο όμως αγαπούν τις καταγωγές τους, τις τιμούν και έχουν αναπτύξει μεγάλη ακτιβιστική δράση υπέρ αυτών.

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν μέσα από τον πολιτιστικό Σύλλογο Ρομα Δροσερού “η Ελπίδα” έχει διεκδικήσει -και συνεχίζει να διεκδικεί- τα δικαιώματα των Ρομά, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων ανά τον κόσμο και δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την καταγωγή της και να μάχεται γι’ αυτήν.

Η Εμινέ Μπουρουτζή με όχημα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης διαδίδει την πολιτιστική παράδοση των Πομάκων, διεκδικεί την ορατότητά τους και μάχεται κι αυτή για το καλύτερο μέλλον της πομακικής κοινότητας.

Αμφότερες αποστόμωσαν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσφατα έκανε πάλι λόγο για ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στη Θράκη αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική συνείδηση όσων ασπάζονται το Ισλάμ, αλλά ζουν στην Ελλάδα.

Η Σαμπιχά και η Εμινέ λοιπόν απάντησαν μεγαλοπρεπώς στον Τούρκο πολιτικό ότι είναι Ελληνίδες και ότι αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση για κανέναν λόγο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά για τις δύο γυναίκες που υψώνουν ανάστημα, αλλά κάθε φορά που το κάνουν είναι εξίσου σημαντικό και θα πρέπει να δρέπουν συγχαρητήρια ακριβώς επειδή είναι μπροστάρισσες σε έναν αγώνα που και δύσκολος είναι, αλλά και έχει συγκεκριμένο σκοπό: να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα.