Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μέρος του μπρα ντε φερ Δένδια – Τσαβούσογλου

Πολλά ήταν τα ζητήματα που ετέθησαν στις κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στην Άγκυρα.

Και μπορεί οι δηλώσεις αυτές να έκαναν το γύρο του πλανήτη, ως παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς καμία διπλωματική νόρμα δεν περιλαμβάνει ευθεία σύγκρουση υπουργών και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση, εν τούτοις όσα ειπώθηκαν σε αυτό το πολιτικό μπρα ντε φερ, έχουν μεγάλη σημασία.

Ένα από τα θέματα που “έπαιξαν” στο διακρατικό υπουργικό πινγκ πονγκ ήταν η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να “επιμένει” ότι τα μέλη της έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. “Εφόσον λένε ότι είναι Τούρκοι, είναι Τούρκοι. Πρέπει να το δεχτείτε”, είπε ο κος Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε: “Η Τουρκία έχει εφαρμόσει συμπεριληπτικές πρακτικές με σεβασμό σε όλες τις μειονότητες (εν. που ζουν στην επικράτεια της). Αντίστοιχη θετική προσέγγιση περιμένουμε από την Ελλάδα και στο θέμα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι: “Όσον αφορά το θέμα της μειονότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας: αυτό το λέει η Λωζάννη, δεν το λέμε εμείς. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει”.