Πρεμιέρα για τα Λύκεια και τα self tests

Επανεκκινεί σήμερα Δευτέρα η λειτουργία των Λυκείων όλης της χώρας, με τους μαθητές/τριες και τους καθηγητές/τριες να προσέρχονται σε αυτά έχοντας υποβληθεί σε αυτο-εξέταση για τον κορωνοϊό.

Τα self tests βρέθηκαν στα ράφια των φαρμακείων ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και σχεδόν όλοι οι δικαιούχοι έσπευσαν να τα προμηθευτούν και να κάνουν την εφαρμογή ώστε να πάρουν και τα αποτέλεσμα. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας -και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας- 406 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν δηλώσει τη θετικότητά τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα προσέλθουν στα σχολεία, αλλά θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς ο στόχος του τεστ είναι ακριβώς αυτός: να περιορίσει την κινητικότητα των ασυμπτωματικών φορέων του ιού και άρα τη μεταδοτικότητά του.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η υποβολή στο τεστ παραμένει αμφίβολη υπό την έννοια ότι αυτή επαφίεται στην καλή διάθεση του χρήστη. Συνεπώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί το ασφαλές των “αρνητικών” δηλώσεων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι ήδη υπάρχουν πολλοί γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί, που δηλώνουν ότι δεν θα υποβληθούν στο τεστ ή/και ότι θα συμπληρώνουν ψευδώς την σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Εν τούτοις, όσοι έχουν έχουν υποβληθεί σε self test  κάνουν λόγο για μία εύκολη διαδικασία, που γίνεται υπό πολύ σαφείς οδηγίες και η εξαγωγή του αποτελέσματος είναι θέμα λίγων λεπτών.

Τέλος, ένα ερώτημα παραμένει η σωστή καταστροφή/διαχείριση των θετικοποιημένων tests και εξετάζονται διάφοροι τρόποι ώστε αυτά να συλλέγονται με ασφάλεια για να μην αποτελούν εστίες μόλυνσης εάν απλώς απορρίπτονται στα σκουπίδια.