Βόρειος Έβρος – Οι 29 Πρόεδροι αποφάσισαν ότι δεν θέλουν επέκταση ούτε του ΚΥΤ ούτε του ΠΡΟΚΕΚΑ

Το καθήκον να μεταφέρουν στην κυβέρνηση την αρνητική διάθεση των 29 προέδρων των ισάριθμων τοπικών κοινότητων του Δήμου Ορεστιάδας ανέλαβαν οι τρεις βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας – η απόφαση αυτή λέει ότι δεν επιθυμούν ούτε την επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ, πέραν αυτής του ΚΥΤ Φυλακίου.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στο Φυλάκιο την Κυριακή 4 Απριλίου με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στις προσφυγικές / μεταναστευτικές δομές του οικισμού, καθώς κάτοικοι και θεσμικοί δεν είναι βέβαιοι για τις προθέσεις της κυβέρνησης, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, που προ μηνός είχε πει ότι δεν θα αυξηθεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου.

Χ. Δερμεντζόπουλος: Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση

Το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση έχει κλονιστεί το παρατήρησε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος, που παρέστη στη σύσκεψη και έκανε λόγο ανοιχτά για λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου.

Παρόντες και οι έτεροι δύο κυβερνητικοί βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης που παρέπεμψαν αμφότεροι στις δηλώσεις Πελώνη, ενώ ο δεύτερος έκανε λόγο και για ακροδεξιά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στον αγώνα των πρόεδρων και της τοπικής κοινωνίας και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πατριωτικό του χαρακτήρα.

Παρούσα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο Νατάσα Γκαρά, η οποία κάλεσε την τοπική κοινωνία σε κινητοποιήσεις για την ανατροπή του σχεδιασμού αναφορικά με το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό, κοροϊδία και διγλωσσία.

Β. Μαυρίδης: Πότε θα έρθει ο Χρυσοχοΐδης

Στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης επέμεινε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι “πότε θα επισκεφτεί την περιοχή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης” καθώς ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός θα δώσει απαντήσεις για τον σχεδιασμό του ΠΡΟΚΕΚΑ, έτσι ώστε να δοθούν και οι σχετικές απαντήσεις από την τοπική κοινωνία. Επίσης, ο κος Μαυρίδης τόνισε ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί τεχνικό δελτίο για όσα σχεδιάζονται στο ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα τίποτα δεν είναι σαφές.

Παρών ήταν και ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα εξέφρασε και την πρόταση ο οικισμός του Φυλακίου να είναι αυτός που θα φιλοξενεί το Μνημείο που θα είναι αφιερωμένο στο “Μαύρο Πάσχα” των Θρακών, το οποίο θα ανεγερθεί από την ΕΠΟΦΕ ως φόρος τιμής στη θλιβερή επέτειο που τιμάται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.