Πόσο εύκολο είναι να περάσεις τη διώρυγα του Σούεζ;

Το θέμα της έμφραξης της διώρυγας του Σουέζ από το εμπορικό πλοίο Ever Given απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη καθώς, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Όσο παραμένει το εμπορικό πλοίο ακούνητο και η διώρυγα είναι απροσπέλαστη, η παγκόσμια ναυσιπλοΐα αλλάζει ρότα και ο διάπλους της Αφρικής, στον οποίο αναγκαστικά οδηγούνται πολλά πλοία, προκαλεί ανατιμήσεις πολλών αγαθών ανά τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ να άλλαξε για πάντα τον ρου της οικονομικής ιστορίας, ωστόσο η διέλευσή της δεν είναι τόσο εύκολη όσο μπορεί να νομίζει κανείς.

Το κανάλι είναι στενό -ειδικά για τα μεγάλα εμπορικά πλοία- ενώ και οι καιρικές συνθήκες, ενίοτε δυσχεραίνουν την απόπειρα της διέλευσης.

Για να γίνει πιο κατανοητή η δυσκολία της διέλευσης της διώρυγας του Σουέζ, το ενημερωτικό δίκτυο CNN σε συνεργασία με ειδικούς, δημιούργησε μία προσομοίωση διέλευσης της διώρυγας εν είδει video game. Ο χειριστής του πλοίου μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα και την κατεύθυνσή του με τελικό στόχο να διέλθει τη διώρυγα. Σε κάθε πρόσκρουση, το παιχνίδι τελειώνει, αλλά ο χρήστης μπορεί να κάνει όσες απόπειρες θέλει.

Δοκιμάστε τις ικανότητες σας εδώ