Με ανέγερση Εκκλησίας απέναντι από το ΚΥΤ Φυλακίου απαντούν στην κυβέρνηση οι Εβρίτες

“Είμαστε φιλήσυχος κόσμος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει να διεκδικούμε με δυναμικό τρόπο και όποτε και όταν χρειαστεί να υπερασπιστούμε αυτή την γη για να την παραδώσουμε στα παιδιά μας” παρατήρησε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, που συμμετείχε στην σιωπηρή διαμαρτυρία που διοργανώθηκε την Κυριακή 28/03 έξω από το ΚΥΤ Φυλακίου με πρωτοβουλία των 29 προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ορεστιάδας και βασικό αίτημα την αποτροπή της επέκτασης και αύξησης δυναμικότητας τόσο του ΚΥΤ, όσο όμως και του ΠΡΟΚΕΚΑ.

Σύσσωμος ο Δήμος Ορεστιάδας λέει “όχι” στην αύξηση δυναμικότητας των δύο προσφυγικών/μεταναστευτικών δομών και αυτή η στάση εκφράζεται με κάθε δυνατό τρόπο – πάντα όμως εντός ενός φιλήσυχου και ειρηνικού πλαισίου. “Όποιος, όποιος, σκοπεύει να περάσει με έναν άλλο τρόπο τον αρχικό σχεδιασμό θα μας βρει απέναντι. Και όπως είπα στην αρχή, μπορεί να είμαστε φιλήσυχοι αλλά όταν ξέρουμε ότι το δίκιο είναι 100% με το μέρος μας και κάποιοι πάν να μας το στερήσουν, θα είμαστε δυναμικά απέναντι” παρατήρησε ο κος Μαυρίδης, έχοντας νωρίτερα επισημάνει ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ “έχει διαρραγεί η σχέση μεταξύ τοπικής κοινωνίας και κυβέρνησης”.

Παρά ταύτα, οι κάτοικοι του βορειότερου Δήμου της Ελλάδας δηλώνουν έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι της συζήτησης με την κυβέρνηση σε έναν διάλογο από μηδενική βάση, όμως υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι “δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα άλλο πέρα από την μη επέκταση και την αύξηση δυναμικότητας τόσο στο ΚΥΤ, όσο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ”, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο φόβος της εργαλειοποίησης των προσφύγων / μεταναστών 

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι τελικά δεν σχεδιάζεται επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, οι δημότες της Ορεστιάδας αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα τη συγκεκριμένη δήλωση, καθώς τα γεγονότα που την ακολούθησαν ουσιαστικά την αναιρούν. Ο λόγος για τα μισθωτήρια των αγροτεμαχίων που νοίκιασε το Υπουργείο Μετανάστευσης πέριξ των Δομών και σε αυτά αναγράφεται ότι η χρήση τους θα αφορά την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου. Και στο ερώτημα “γιατί τρομάζει τόσο πολύ η ενδεχόμενη επέκταση”, οι κάτοικοι δεν μπορούν παρά να ανασύρουν τις πολύ πρόσφατες μνήμες του Μαρτίου του 2020 όταν τα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν “πολιορκηθεί” από ορδές μαινόμενομενων μεταναστών και προσφύγων που διαδήλωναν επί έναν μήνα την ετσιθελική τους διάθεση να εισέλθουν στην Ελλάδα, παραδεχόμενοι εν πολλοίς ότι αυτή ήταν η εντολή που είχαν λάβει από τις τουρκικές αρχές.

“Με αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτές τις δομές δεν έχουμε τίποτα. Δεν είναι η στόχευσή μας, αυτοί. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί από αυτούς, όντως, διακρίνονται από χαρακτηριστικά προσφυγικά. Όλοι όμως και δεν πρέπει να ξεχνάμε  -το είδαμε πέρσι τον Μάρτιο, τέτοια εποχή– ότι κάποιοι προσπαθούν να τους εργαλειοποιήσουν. Κάποιοι μέσα από αυτό το μεταναστευτικό κύμα, προσπαθούν να πετύχουν άλλους στόχους. Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να αυξηθούν αυτές οι πιθανότητες έτσι ώστε να δημιουργηθούν θύλακες μέσα στην ίδια μας την πατρίδα, που θα διαταράξουν και την ηρεμία μας, αλλά κυρίως την εθνική μας ασφάλεια” σημειώνει ο Βασίλης Μαυρίδης περιγράφοντας γλαφυρά την αγωνία του ίδιου και των συνδημοτών του: “Όλοι εδώ ανησυχούμε για το ίδιο πράγμα: το μέλλον – κυρίως – των παιδιών μας. Και όσο έχουμε – και έχω την ύψιστη τιμή να υπηρετώ αυτόν τον κόσμο – τέτοιους κατοίκους που με λογική, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία έχουν αποδείξει ότι δεν χρειάζεται καμία αύξηση της δυναμικότητας και των δύο δομών, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε πολλά”. 

Έξι στρέμματα για να κτιστεί Εκκλησία 

Όπως είναι γνωστό, έως τώρα το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει μισθώσει τέσσερα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 33.7 στρεμμάτων περίξ των προσφυγικών/μεταναστευτικών δομών του Φυλακίου. Η διεκδίκηση αγροτεμαχίων συνεχίζεται “με πίεση από την κυβέρνηση” όπως δηλώνει ο κος Κώστας Σωτηρόπουλος, ιδιοκτήτης έκτασης 6 στρεμμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο ίδιος όμως δεν επιθυμεί να συνάψει σύμβαση με το Υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά δηλώνει ότι παραχωρεί το αγροτεμάχιο του στην τοπική Μητρόπολη, ώστε στο σημείο να ανεγερθεί μία νέα εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία.

Ο δωρητής Κώστας Σωτηρόπουλος

Η απόφαση του κου Σωτηρόπουλου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υπόλοιπους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να συμμετάσχουν στη σιωπηρή διαμαρτυρία της 28ης Μαρτίου, ενώ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης δήλωσε αυτοστιγμεί ότι προσφέρει στον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου 2.000 € προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της παραχώρησης και κάλεσε όλους και όλες να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια για την ανέγερση της εκκλησίας με την ελπίδα ότι σε “3-4 μήνες θα γίνουν τα θυρανοίξια με 30 ελληνικές σημαίες – μία για κάθε κοινότητα και μία για τον Δήμο Ορεστιάδας”.

Την δωρεά του κου Σωτηρόπουλου επεσήμανε ο και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας λέγοντας: “σήμερα είχαμε και την ανακοίνωση μιας δωρεάς ενός συνδημότη μας, του κου Σωτηρόπουλου, ο οποίος αναγνωρίζοντας και αξιολογώντας αυτό που πάει να γίνει, καταθέτει την ψυχή του – δεν καταθέτει μόνο το χωράφι του, έτσι ώστε να αποτρέψει οποιονδήποτε σχεδιασμό”. 

Εν κατακλείδι, αυτό που περιμένει η τοπική κοινωνία είναι την ήδη αναγγελθείσα επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου “να μας γνωστοποιήσουν τι σκέφτονται να κάνουν σ’ αυτές εδώ τις δύο δομές. Έτσι ώστε να έχουμε σαν δημοτικό συμβούλιο και τη γνώση, αλλά και να εκφράσουμε τη γνώμη μας” όπως είπε ο Δήμαρχος, για να συνεχίσει: “Και η γνώμη της τοπικής κοινωνίας είναι ξεκάθαρη: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσπαθήσει τον οποιασδήποτε μορφής εμπαιγμό, να κοροϊδέψει την τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία περνάει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουμε μάθει να φυλάμε, να υπηρετούμε αυτόν τον τόπο, είμαστε όλοι εθνικά περήφανοι που γεννηθήκαμε και μένουμε εδώ και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”. 

Οι φωτογραφίες και η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων έγιναν από βίντεο που έχει αναρτηθεί στην ομάδα του Facebook “ΟΧΙ ΗΟΤ SPOT ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ”