Πως να προγραμματίσω τη καθημερινότητα του κουταβιού μου

Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους πλάσματα της ρουτίνας, καθώς τους προσφέρει ασφάλεια. Χτίζοντας το καθημερινό πρόγραμμα του και θεσπίζοντας τους κανόνες που οφείλει να ακολουθεί από κουτάβι, το βοηθάει να μεγαλώσει υγιές και εκπαιδευμένο.

Από τη στιγμή που υιοθετούμε το κουταβάκι και έρχεται σε ένα νέο περιβάλλον διαβίωσης και μια νέα οικογένεια, αρχίζει η τήρηση ενός προγράμματος.

Ωστόσο, οι μυρωδιές, οι ήχοι και οι άνθρωποι του σπιτιού είναι αρκετοί παράγοντες, για να δημιουργήσουν κόμπο στο στομάχι και του πιο αισιόδοξου κουταβιού.

Ο σχεδιασμός μιας καθημερινής ρουτίνας του δίνει τη δυνατότητα να περιμένει κάτι στη μέρα του, να βάζει στόχους και να μη μένει προ εκπλήξεως. Το απρόβλεπτο και οι εκπλήξεις επιφέρουν άγχος και στρες στο σκυλάκι, καθώς βγαίνει εκτός προγράμματος.

Οι κανόνες του σπιτιού

Πριν φέρουμε το σκυλάκι μας στο σπίτι, οφείλουμε να έχουμε συμφωνήσει όλα τα μέλη της οικογένειας στους κανόνες που θα ορίσουμε, και στο όνομα που θα δώσουμε στον σκυλάκο μας. Σε περίπτωση που κάποιος από μας επιτρέπει πράγματα που άλλοι δεν απαγορεύουν, το σκυλάκι απορρυθμίζεται.

Τα κουταβάκια χρειάζονται συνέπεια και σταθερότητα κατά την εκπαίδευση τους ή τη τήρηση της ρουτίνας. Το να αλλάζουμε τους κανόνες δεν είναι δίκαιο για αυτά και παρεμβαίνει στον υγιή χαρακτήρα που πάμε να χτίσουμε. Ως αποτέλεσμα, τα σκυλάκια γίνονται ανυπάκουα.

Στους βασικούς κανόνες συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Επιτρέπουμε στο σκυλάκι να κυκλοφορεί στο σαλόνι ή όχι
  • Το σκυλάκι θα κοιμάται στο κρεβάτι ή σε κλουβί σκύλων (crate)
  • Ο χώρος του ύπνου θα είναι το γκαράζ, το δωμάτιο μας ή ξεχωριστό δωμάτιο

Το που θα κοιμάται το κατοικίδιο δεν έχει βαρύνουσα σημασία. Η επιλογή του κατάλληλου χώρου εξαρτάται από την ευχέρεια της οικογένειας και τη προτίμηση του σκυλάκου. Αν κοιμόμαστε με το κουταβάκι μας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ισχυροποιείται ο δεσμός αγάπης και εμπιστοσύνης. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλό είναι ο κανόνας να τηρείται.

Το σημαντικό στην εκπαίδευση, ψυχολογία και συμπεριφορά του σκύλου είναι: Η σύμπνοια και η συνέπεια στη τήρηση των κανόνων από όλα τα μέλη της οικογένειας.

Το πρόγραμμα της τουαλέτας του σκύλου μας

Τα κουτάβια μαθαίνουν γρηγορότερα τι να περιμένουν με τη ρουτίνα τους. Όσον αφορά στη ρουτίνα της «τουαλέτας», πρέπει να επιλέξουμε ένα βολικό, εύκολο στο καθάρισμα και προσβάσιμο σημείο. Καλό είναι όλη η οικογένεια να γνωρίζει που βρίσκεται το σημείο.

Επιπλέον, δεν πρέπει να αλλάζουμε το σημείο της τουαλέτας, διότι μπερδεύουμε το σκυλάκι μας. Κρατώντας το σημείο σταθερό το σκυλάκι θα αναγνωρίζει από τη μυρωδιά και τη τοποθεσία τι το περιμένει.

Όσο το κατοικίδιο είναι κουτάβι προγραμματίζουμε τη ρουτίνα της τουαλέτας μία φορά το πρωί, μετά από κάθε γεύμα και πριν πάμε για ύπνο. Ο αριθμός διαλειμμάτων για τουαλέτα αλλάζει ανάλογα με:

  • Την ηλικία του σκύλου
  • Την ικανότητα να περιμένει, μέχρι να βγει βόλτα για τουαλέτα

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε αυστηρά τη ρουτίνα της τουαλέτας, καθώς μπορεί να προλάβουμε τυχόν «ατυχήματα» και να επιταχύνουμε την εκπαίδευση. Επίσης, δεν αμελούμε να μαζεύουμε τα απορρίμματα του σκυλάκου μας, όταν είμαστε σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Έτοιμο το φαγητό!

Πριν σερβίρουμε το φαγητό στο μπολ του σκύλου, οφείλουμε να έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα φαγητού με συγκεκριμένες και σταθερές ώρες τη μέρα, αλλά και σταθερή τοποθεσία.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι να τηρούμε αυστηρά τις ώρες του φαγητού, καθώς τα σκυλάκια μας λειτουργούν καλύτερα στη ρουτίνα τους. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και το πιο χορτάτο σκυλί έχει τη συνήθεια να τρίβεται στα πόδια μας για μια μπουκιά.

Σε αυτή τη περίπτωση, συμβουλεύουμε τα μέλη της οικογένειας και ειδικά τις γιαγιάδες μας να μην υποκύπτουν στα παρακάλια του. Το ανθρώπινο φαγητό είναι επικίνδυνο για την υγεία του σκύλου και επιπλέον, βγάζει εκτός προγράμματος το κατοικίδιο μας. Το φιλαράκι μας πρέπει να πειθαρχήσει στη ρουτίνα του φαγητού και να μην χρησιμοποιεί νάζια για λύπηση!

Αν θέλουμε να δώσουμε μια λιχουδιά στο κατοικίδιο μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βλάψει την υγεία του ζώου. Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο για το, αν υπάρχουν ανθρώπινες τροφές που μπορούμε να δίνουμε στα σκυλάκια μας.

Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να μην παρεμβαίνουμε στη ρουτίνα του φαγητού και να δίνουμε λιχουδιές μετά από μαθήματα εκπαίδευσης ή σπανιότατα!

Το πρόγραμμα γυμναστικής.

Η καθημερινή γυμναστική και το παιχνίδι με την οικογένεια είναι παράγοντες που καθορίζουν τη ψυχική και σωματική υγεία του σκύλου. Επιπλέον, η πνευματική και σωματική κούραση δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης καταστροφικής συμπεριφοράς.

Υπάρχουν πολλά οφέλη που προκύπτουν από το παιχνίδι με το κατοικίδιο μας, όπως η σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων.

Συγχρόνως, έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουμε το παιχνίδι με την εκπαίδευση στους βασικούς κανόνες υπακοής, όπως «έλα».

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ο σκύλος είναι προορισμένος από τη φύση τους να τηρεί μια ρουτίνα εφ’ άπαξ. Συγχρόνως, η ρουτίνα του πρέπει να επιτηρείται από όλη την οικογένεια, για να μην απορρυθμίζεται η ψυχολογία του και έχει λάθος προσλαμβάνουσες. Με βάση τα παραπάνω, το σκυλί θα είναι ψυχικά και σωματικά υγιές.

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Allaboutpets.gr, ευχαριστούμε θερμά το Reportal.gr για την φιλοξενία!