21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down έχει καθιερωθεί επισήμως από το 2012 η 21η Μαρτίου από τα αριθμητικά στοιχεία που ορίζουν το Σύνδρομο (3.21), και έχει ως απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ενημέρωση τους για την γενετική αυτή κατάσταση. Φοράμε, λοιπόν, διαφορετικές κάλτσες για έναν ιδιαίτερο σκοπό!

Διάφορες δραστηριότητες και αγώνες διεξάγονται για την προώθηση της ένταξης ατόμων με σύνδρομο Down. Το σύνδρομο είναι μια φυσική χρωμοσωμική διάταξη,που αποτελεί μέρος της ανθρώπινης κατάστασης, και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συνδρόμου Down, μας αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να παραμελούμε και να υποβιβάζουμε αυτά τα άτομα.

Τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν συχνά επιπτώσεις στους τρόπους μάθησης, στα φυσικά χαρακτηριστικά ή στην υγεία. Προκαλείται από την παρουσία του συνόλου ή του ενός τρίτου αντιγράφου χρωμοσώματος 21 και ονομάζεται και Τρισωμία 21. Σύμφωνα με την ομοσπονδία συνδρόμων Down της Ινδίας, «ένα σε κάθε 800-1000 γεννήσεις είναι παιδί με σύνδρομο Down».

Το θέμα της Παγκόσμιας Συνόδου του Συνδρόμου Down για το 2019 είναι «Μη αφήνεις κανέναν πίσω».

Οι ΗΠΑ δηλώνουν : “Όλα τα άτομα με σύνδρομο Down πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες, να ζήσουν εκπληκτικές ζωές, συμπεριλαμβανόμενα σε πλήρη και ισότιμη βάση με άλλους, σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Η ατζέντα του 2030 για την σταθερή ανάπτυξη του ΟΗΕ, προτάσσει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία, και δεσμεύεται ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Φοράμε διαφορετικές κάλτσες!

Οι άνθρωποι προς τιμήν της ημέρας, φόρεσαν ανομοιόμορφες κάλτσες για να εκφράσουν την διαφορετικότητα. Η εκστρατεία με τις κάλτσες έχει ως στόχο να ανοίξει συζητήσεις για την ποικιλομορφία, την ένταξη, τη μοναδικότητα και την αποδοχή. Οι άνθρωποι φορούν μια διαφορετική κάλτσα σε κάθε πόδι στη δουλειά, στο σχολείο και σε όλα τα μέρη που γιορτάζουν την ημέρα.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος της εκστρατείας «Πολλές κάλτσες»(“Lots of Socks”) από μια οργάνωση που ονομάζεται Down Syndrome International. Ο ιστότοπος του συνδρόμου Down της Σκωτίας αναφέρει πώς τα χρωμοσώματα μοιάζουν με κάλτσες, προτάσσοντας έτσι το concept «Πολλές κάλτσες» για να τιμήσουν αυτούς με το ένα επιπλέον χρωμόσωμα.

Αυτή τη μέρα το Labyrinth of Senses σε καλεί να βάλεις τις πιο παράξενες κάλτσες σου, να βγάλεις φωτογραφίες και να τις ανεβάσεις στα social. Κάτι που κάνουν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι τιμούν με τον τρόπο τους την εν λόγω ημέρα. Πρόσθεσε τα hashtags: #lotsofsocks #rockyoursocks #worlddownsyndromeday !