Το Υπουργείο Μετανάστευσης μίσθωσε 33,7 στρέμματα γης για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου

Τέσσερα διαφορετικά μισθωτήρια γης, με τέσσερις διαφορετικούς ιδιοκτήτες συνήψε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην περιοχή του Φυλακίου. Τα μισθωτήρια, που έχουν “ανέβει” στη Διαύγεια αναφέρουν επακριβώς ότι: “το Μίσθιο (δλδ το χωράφι) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επέκταση του υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης με την εγκατάσταση Δομής της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 για την υποδοχή και φιλοξενία πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών αιτούντων άσυλο.
Προς τούτο επιτρέπονται πάσης φύσεως μη μόνιμες εγκαταστάσεις στο ΜΙΣΘΙΟ με δαπάνες
του ΜΙΣΘΩΤΗ που ήθελε κριθούν αναγκαίες για τη λειτουργία της δομής και οι οποίες με
δαπάνες του ΜΙΣΘΩΤΗ θα αφαιρεθούν από το ΜΙΣΘΙΟ κατά τη με οποιοδήποτε τρόπο λήξη-λύση της μίσθωσης”.

Τα χωράφια που έχουν νοικιαστεί καταλαμβάνουν συνολική έκταση 33,7 στρεμμάτων (15,125 / 2,965/ 7/ 8,628) και η τιμή ενοικίασης είναι 1000 ευρώ ετησίως ανά στρέμμα.

Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν χρονική διάρκεια έως την 31-12-2025, όμως στο μισθωτήριο αναφέρεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δύναται να τις επεκτείνει για επιπλέον πέντε χρόνια.

Η αντί-προσφορά του Κυριάκου Βελόπουλου 

Η σύναψη των μισθωτηρίων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην τοπική κοινωνία του Έβρου, αλλά και ευρύτερα. Εις εκ των αντιδρώντων, ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος -όπως ανακοίνωσε επίσημα το κόμμα- διπλασιάζει το ποσό του ενοικίου, προκειμένου τα αγροτεμάχια να μην δοθούν στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Με αυτή την προσφορά ο Κυριάκος Βελόπουλος φιλοδοξεί  “να αποτρέψει την εθνοκτόνο επέκταση του κέντρου παράνομων μεταναστών”.

Στη γλώσσα των αριθμών πάντως, το Υπουργείο Μετανάστευσης θα δαπανήσει 134.872 ευρώ για την πρώτη φάση της μίσθωσης (μέχρι το 2025), πράγμα που σημαίνει ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος προτίθεται να δαπανήσει 269.744 ευρώ για να τα πάρει. Αν υπολογίσουμε και την δυνητική χρονική επέκταση των συμβολαίων, τότε ο Κυριάκος Βελόπουλος θα χρειαστεί επιπλέον 337.180 ευρώ.