Search
Close this search box.
Η Ντόρα Μπακογιάννη “κράζει” την Τουρκία για την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

“Η Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μία σύμβαση ορόσημο, την πρώτη δεσμευτική συνθήκη στον κόσμο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας. Με την στάση της αυτή η Τουρκία στέλνει ένα λυπηρό μήνυμα τόσο προς την Τουρκική κοινωνία όσο και την διεθνή κοινότητα, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα και η ελευθερία του λόγου δεν έχουν θέση εντός της Τουρκικής κυβερνητικής ατζέντας. Καλούμε την Τουρκική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης να αποστασιοποιηθεί από την επιλογή αυτή της Τουρκικής κυβέρνησης και να την καταδικάσει άμεσα”

Με αυτή την ανάρτησή της, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη εξαπολύει δριμύ κατηγορώ προς την Τουρκία, μετά την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία καταδικάζει τη βία κατά των γυναικών.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είχε υπογραφεί στις 28/11/2019 και η σχετική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε, ανέφερε:

Για να δοθεί τέλος στη βία εναντίον των γυναικών, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προσχωρήσουν στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να την επικυρώσουν άμεσα.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 500 ψήφους υπέρ, 91 κατά και 50 αποχές σήμερα Πέμπτη, καλεί το Συμβούλιο να ολοκληρώσει επειγόντως τη διαδικασία επικύρωσης της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», η οποία είναι γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Παροτρύνει δε τα επτά κράτη μέλη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση αλλά δεν την έχουν επικυρώσει ακόμη (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο) να το πράξουν χωρίς χρονοτριβή.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις επιθέσεις και τις εκστρατείες εναντίον της Σύμβασης σε κάποιες χώρες, οι οποίες στηρίζονται στην εσκεμμένη παρερμηνεία και την παραπληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενό της.

Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να προσθέσει την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Φύλο και να υποβάλει νομοθετική πράξη για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων της έμφυλης βίας (συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ψηφιακής βία), απευθύνοντας ταυτόχρονη έκκληση να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ.

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Σύμβαση θα ενσωματωθεί και θα εφαρμοστεί ορθά στο εθνικό τους νομοθετικό πλαίσιο, μέσω της κατανομής κατάλληλων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Κρίνεται ουσιώδης δε η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης σε όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα θύματα (γιατροί, αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί κλπ.).

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά τη θέση του υπέρ της απόδοσης 193,6 εκ. ευρώ για δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας στο πλαίσιο του προγράμματος Δικαιώματα και Αξίες.

Σχετικές πληροφορίες

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για το 2014, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχληση, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.