Πομάκοι εναντίον Τσιγδέμ Ασάφογλου: “Εμείς νιώθουμε Έλληνες”

“Η ταυτότητα ενός ανθρώπου δεν μπορεί να αλλάξει” 

“Έχω γεννηθεί εδώ, έχω γεννήσει εδώ και θα πεθάνω εδώ. Δεν πρέπει να έχω ίσα δικαιώματα”

“Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος ενοχλείται από την ταυτότητα μου”

Αυτές είναι μόνο μερικές ατάκες από την συνέντευξη της Τσιγδέμ Ασάφογλου στην εκπομπή “Ειδικές Αποστολές” της ΕΡΤ, στην οποία η πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ ή DEB) εμφανίστηκε για να υποστηρίξει για άλλη μία φορά την τουρκική της ταυτότητα (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της). Ωστόσο, αυτό ενδεχομένως να μην ήταν πρόβλημα, σε επίπεδο αυτοπροσδιορισμού, όμως μάλλον γίνεται όταν η κα Ασάφογλου “πατώντας” πάνω στη θεσμική της ιδιότητα (πρόεδρος κόμματος) δηλώνει ότι συνολικά η μειονότητα της Θράκης είναι “τουρκική”.

Η κα Ασάφογλου υπερασπίζεται το αφήγημα που θέλει την μειονότητα της Θράκης με “εθνικό” πρόσημο, κάτι βέβαια που αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάνης βάσει της οποίας η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική, εξ ου και ο προσδιορισμός “μουσουλμανική”.

Σε κάθε περίπτωση, η γενίκευση που επιχειρεί η κα Ασάφογλου, όπως και το κόμμα στο οποίο υπηρετεί, προφανώς δημιουργεί πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό, αφού εν τοις πράγμασι αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των οριζομένων στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Πομάκοι: Είμαστε Έλληνες  

Τα λεγόμενα της κας Ασάφογλου πάντως, “δεν έπεσαν κάτω”, αφού μέρος των Πομάκων της Θράκης της απάντησαν ότι οι ίδιοι είναι και αισθάνονται Έλληνες. Η δήλωση ήρθε μέσα από μία πολύ προσεκτική ανακοίνωση του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, η οποία αναφέρει:

“Ακούσαμε για άλλη μια φορά την κυρία Ασάφογλου να θέλει να ” Βαφτίσει ” την μειονότητα ως τουρκική. Αυτή η δήλωση της είναι τουλάχιστον προσβλητική όσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους της Θράκης όσο και για τους χριστιανούς. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως και η μερίδα των Πομάκων που αντιπροσωπεύει ο σύλλογος μας που είναι και νιώθουν Έλληνες Πομάκοι.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη της δεν μπορεί η ταυτότητα να αφαιρεθεί να αλλάξει ή να βαφτιστεί όπως την θέλει κάποιος άλλος! Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική καθώς αποτελείται από τρείς συνιστώσες τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς. Μπορείτε να νιώθετε Τουρκάλα και να πονάτε για την Τουρκία αλλά και εμείς πονάμε για την πατρίδα μας την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες”.