Search
Close this search box.
“Χαιρετίσματα στην εξουσία” έστειλε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος μέσα από το κήρυγμα

Ένα κήρυγμα γεμάτο μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έκανε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαρτίου, δηλαδή της Κυριακής της Αποκριάς.

Ο κ. Άνθιμος χρησιμοποίησε στο κήρυγμα του την Αποκάλυψη του Ιωάννη και υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα του κειμένου, εξήγησε ότι η “Βαβυλώνα” στην οποία αναφέρεται ο Ευαγγελιστής τον καιρό που συνέγραφε το ιερό κείμενο ήταν η Αρχαία Ρώμη που δίωκε του Χριστιανούς και τους έθετε βορά στις αρένες προς τέρψιν των Ρωμαίων, όμως δυνητικά η “Βαβυλώνα” είναι το κάθε “σήμερα” από το οποίο λείπει ο πνευματικός παράγοντας.

Ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι η Βαβυλώνα χρησιμοποιήθηκε αλληγορικά από τον Ευαγγελιστή αντί της Ρώμης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχε συλληφθεί, ενώ τόνισε ότι η Αποκάλυψη αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους Χριστιανούς σε περιόδους διωγμών διαχρονικά.

Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο 18 του κειμένου, που αναφέρεται στην καταστροφή της Βαβυλώνας και ειδικά στους τρεις θρήνους τους οποίους αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης που εξέπεμψαν για την πτώση, τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων: οι Βασιλείς, οι Έμποροι και οι Πλοιοκτήτες.

“Τον πρώτο θρήνο απαγγέλλουν οι Βασιλείς της γης που πόρνεψαν και ασέλγησαν με τη Βαβυλώνα. Όταν δουν τον καπνό της πυρκαγιάς της, θα κλάψουν και θα θρηνήσουν γι’ αυτήν, τρομοκρατημένοι από τα βάσανά της θα στέκονται μακριά και θα λένε ‘αλί και τρισαλί Βαβυλώνα πόλη μεγάλη και δυνατή σε μια ώρα ήρθε η τιμωρία σου’. Οι Βασιλιάδες της Βαβυλώνας, οι ηγεμόνες της Ρώμης, οι άρχοντες κάθε λαού και κράτους αν συνεχίσουν χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς αρχές, χωρίς σεμνότητα να διοικούν τους λαούς τους, τότε πολύ γρήγορα θα κλάψουν για την καταστροφή που θα φέρουν στις πατρίδες τους και στην ιστορία τους. Η αλαζονεία της εξουσίας τους θα τους ρίξει στα αζήτητα του ανθρωπισμού και ο παγκόσμιος πολιτισμός θα τους γράψει στις μαύρες σελίδες του. Αν νοιάζονται μόνο για την καρέκλα τους και περιπαίζουν τις ανάγκες του λαού τους. Αν δεν ανορθώνουν πνευματικά τους πολίτες αλλά υποδαυλίζουν τις κατώτερες επιδιώξεις τους αρκεί να τους ψηφίζουν, αν δεν έχουν τη δύναμη να ομονοήσουν αλλά διχάζουν το λαό για να πάρουν ένα τμήμα του με το μέρος τους, τότε γκρεμίζουν και καίνε τη χώρα τους και τον πολιτισμό τους. Και έπειτα οι ίδιοι θα καθίσουν πάνω στα αποκαΐδια της πολιτείας που ρήμαξαν και τάχα παραλαμβάνοντας καμμένη γη θα επαναλαμβάνουν εναλλάξ το ίδιο καταστροφικό τους έργο.  Έτσι θα δικαιώσουν τα λόγια του Χριστού που είπε κάποτε στους απλούς ανθρώπους: ‘οι άρχοντες των εθνών σας εκμεταλλεύονται κι οι ηγέτες σας καταδυναστεύουν με την ψευδαίσθηση της αλαζονείας και την αυταπάτη της απόλυτης και αιώνιας κυριαρχίας τους”,  είπε χαρακτηριστικά ο κος Άνθιμος με τα συμπεράσματα και τις αναγωγές να είναι σχεδόν αυτόματα.

Δείτε όλο το κήρυγμα του εδω: