Λαϊκή Συσπείρωση για ΚΥΤ Φυλακίου: Να μην πάει δεύτερη σεζόν η παράσταση

Έχουν περάσει πάνω από 2 μήνες από την πρώτη αναφορά για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και όλο αυτό το διάστημα συνεχίζεται να παίζεται μια καλοστημένη παράσταση από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ. Μια παράσταση, η οποία όμως παίζεται στις πλάτες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και φυσικά εις βάρος των τοπικών κοινωνιών του Έβρου και των νησιών.

Κάτω από τους αγώνες των κατοίκων, το έργο διασκευάστηκε, οι συντελεστές άλλαξαν ρόλους και όλοι παρουσιάζονται ευτυχισμένοι. Οι πρωταγωνιστές ως αυτοί που ενδιαφέρονται για το κοινό τους και ακούν την κριτική, οι δεύτεροι ρόλοι ως αυτοί που πήγαν κόντρα στις εντολές του σκηνοθέτη και οι κομπάρσοι ως κομπάρσοι, χαρούμενοι που βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη σκηνή.Το τέλος της παράστασης όμως δεν άλλαξε. Άσχετα αν άλλαξε το σκηνικό η ουσία παραμένει.Παραμένει το ότι θα υπάρχει ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε αυτό λέγεται ΚΥΤ, είτε ΠΡΟΚΕΚΑ.

Παραμένει η πολιτική του εγκλωβισμού των ξεριζωμένων, τον οποίο προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας του 2016, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις άλλες αντιδραστικές διατάξεις της ΕΕ (όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ). Και φυσικά τις συνέπειες τους βιώνουν στο πετσί τους τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι κάτοικοι του Έβρου, των νησιών και άλλων περιοχών της χώρας, όπου στήνονται τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.Παραμένει ο εγκλωβισμός στην πρώτη χώρα υποδοχής της ΕΕ, η καταδίκη σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η απαγόρευση να ταξιδέψουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.Παραμένει η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία επικυρώνει ένα άθλιο παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ και την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών.

Παραμένει η εφαρμογή, των παραπάνω αποφάσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ με την διεύρυνση των φυλακών πολύμηνου εγκλωβισμού με προδιαγραφές στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, στα νησιά και τον Έβρο, παρά τους πρόσφατους ελιγμούς.

Ταυτόχρονα το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, έρχεται να «επιλύσει» το πρόβλημα του προσφυγικού, με τον πλέον διαδεδομένο τρόπο για την «επίλυση» προβλημάτων στην ΕΕ και τη χώρα μας, την ενίσχυση της καταστολής. Μέσω της ενίσχυσης του κατασταλτικού μηχανισμού της Frontex, την αύξηση των φυλακών, του φράχτη, έρχεται να «λύσει» το πρόβλημα στοχοποιώντας άλλη μια φορά το θύμα.

Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να στοχοποιήσει και να μεταθέσει τις ευθύνες στο θύμα, όπως στις περιπτώσεις της πανδημίας με την ατομική ευθύνη, στις περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων με την εξίσωση θύτη και θυμάτων και στις περιπτώσεις αστυνομικής βίας με τη μετάθεση ευθυνών σε όσους διεκδικούν.

Το «κοινό» αυτής της παράστασης, όλοι εμείς δηλαδή, χρειάζεται να πάρουμε θέση. Κατά την άποψη μας o αγώνας ενάντια στα στρατόπεδα πολύμηνου εγκλωβισμού μεταναστών πρέπει να συνδυαστεί, με τον αγώνα ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο πολέμου των Νατοϊκών, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε κάθε πολεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ενάντια στους πολέμους και τα παιχνίδια που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες και ενάντια στον κίνδυνο να γίνουμε κι εμείς όλοι πρόσφυγες.

Να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Θράκη και τα νησιά

  • Κατάργηση προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου, καμιά δομή πολύμηνου εγκλωβισμού, όπως και να ονομαστεί, σε Αιγαίο και Έβρο.

  • Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τον Έβρο.

  • Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων που έχουν γίνει, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής.

  • Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.

  • Να σταματήσει κάθε συμμετοχή και στήριξη της χώρας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές για τους λαούς.

  • Οι αντιδράσεις του προηγούμενου διαστήματος απέδειξαν πως οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα και όποια και αν είναι η εξέλιξη, η οποία θα μας παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες, με το θέμα του ΚΥΤ ή ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου, πρέπει, με όρους κινήματος και σε συντονισμό με τους κατοίκους των άλλων περιοχών, να δοθεί απάντηση.
  • Δεν πρέπει αυτή η παράσταση να ανέβει και δεύτερη σεζόν.

(Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης)