ΚΚΕ για ΚΥΤ Φυλακίου: Η κυβέρνηση δημιουργεί στρατόπεδο συγκέντρωσης

Ανικανοποίητο δηλώνει το ΚΚΕ από όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχετικά με την τροποποίηση του σχεδιασμού για το ΚΥΤ Φυλακίου, ο οποίος δεν περιλαμβάνει πια επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά αύξηση χωρητικότητας του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) κατά 240 θέσεις. “Η επέκταση του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης από τον περασμένο Ιούλη συνιστά δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών, με βάση τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και των κανονισμών της ΕΕ” σχολιάζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης ως ελιγμό, που όμως “δεν ικανοποιεί το αίτημα για καμία φυλακή της ΕΕ στην περιοχή μας”.
Το ΚΚΕ σημειώνει ότι κανείς δεν πρέπει “να τσιμπήσει το δόλωμα που έντεχνα πετάει η Κυβέρνηση και διαφημίζουν οι τοπικοί Βουλευτές, που δεν είναι άμοιροι ευθυνών”.
Με αυτά τα δεδομένα, το ΚΚΕ καταθέτει μία σειρά αιτημάτων που είναι τα εξής:
“Να απαιτήσουμε καμιά δημιουργία φυλακής προσφύγων και μεταναστών ούτε στον Έβρο ούτε πουθενά, οποιαδήποτε ονομασία και αν της δώσουν.
Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας. Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Όχι στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που διατηρεί την ευθύνη της χώρας πρώτης εισόδου για την υποδοχή και εξέταση της αίτησης ασύλου. Να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο.
Η Ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, σε προξενεία ή ειδικά γραφεία Ευρωπαϊκών χωρών και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τον Έβρο ποταμό”