Η Βουλγαρία ετοιμάζει “επιχειρηματική” βίζα για όσους ετοιμάζουν start up

Ακόμη περισσότερο ανοικτή σε νέα κεφάλαια γίνεται η Βουλγαρία, που πλέον έχει θεσπίσει επιχειρηματική βίζα για νεοφυείς επιχειρηματίες (start-uppers).

Μέχρι τώρα όσοι επένδυαν σε κρατικά ομόλογα είχαν δικαίωμα βουλγάρικης ιθαγένειας αλλά από τώρα αυτό παύει να ισχύει και μπαίνει σε ισχύ νέος όρος και δη δικαίωμα σε ιθαγένεια να έχουν ξένα πρόσωπα με επενδύσεις σε μετοχές ή ομόλογα βουλγάρικων εταιριών, αξίας τουλάχιστον 2 εκ. λέβα. Άλλος τρόπος είναι ο ξένος να έχει επενδύσει πάνω από 250 000 € σε εταιρία που έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας και 1 χρόνο αργότερα να αυξήσει την επένδυσή του με τουλάχιστον 500 000 € δημιουργώντας ταυτόχρονα άλλες 20 θέσεις εργασίας.

Άδεια μακροχρόνιας παραμονής στην Βουλγαρία μπορούν να λάβουν ξένοι που διαθέτουν την επονομαζόμενη «στάρταπ βίζα», έχουν πιστοποιητικό για πρότζεκ υψηλών τεχνολογιών ή που αφορά καινοτομίες από την Κρατική Υπηρεσία Επιστημονικών Ερευνών και Καινοτομιών (ΚΥΕΕΚ), έχουν γίνει συνέταιροι ή μέτοχοι σε βουλγάρικη εταιρία ή διαθέτουν το 50% του κεφαλαίου της.

Η βίζα startup, που σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί και στη Βουλγαρία, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές στη χώρα. Αυτή θα δώσει δυνατότητα σε επιχειρηματίες από χώρες εκτός ΕΕ να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, με το οποίο στη χώρα θα εισέλθουν φρέσκα χρηματικά και διανοητικά κεφάλαια. Αυτά είπε για την Есоnоmіс.bg ο διευθύνων σύμβουλος του Βουλγαρικού Συνδέσμου Startup (ВЕЅСО) Ντομπρομίρ Ιβανόφ. Από τον ВЕЅСО αναμένουν από το νέο είδος θεώρησης πρώτοι να επωφεληθούν γειτονικά κράτη όπως η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Ουκρανία. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας.

με πληροφορίες από την Βουλγαρική Ραδιοφωνία