Τορπιλίζει το κλίμα στο Αιγαίο η Τουρκία: Η Ελλάδα φταίει! – Στο βόρειο Αιγαίο το ερευνητικό Τσεσμέ

Με 500 λέξεις το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, της Τουρκία εξαπολύει την γνωστή ανθελληνική προπαγάνδα προσπαθώντας να μαζέψει τα απόνερα του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ, που εισήλθε στα όρια της παράνομης NAVTEX στο βόρειο Αιγαίου. “Πηγές” του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν στο Anadolu ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που κλιμακώνει την ένταση, υποστηρίζουν ότι το Τσεσμέ κινείται σε διεθνή ύδατα (!) και καταλήγει εγκαλώντας την Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις που έχει κάνει στο Αιγαίο, με αναφορές στην από τουρκικής πλευράς πολυπόθητη αποστρατικοποίηση των νησιών!

Το δημοσίευμα μεταφρασμένο:

Από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας φέτος, η Ελλάδα επιμένει να κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Η Ελλάδα “έχει διεξάγει πολλές δραστηριότητες από ασκήσεις μέχρι υποβρύχιες αποστολές με σκοπό να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και συνεχίζει να έχει αναξιόπιστη στάση” είπε (στο Anadolu) πηγή του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ ξεκίνησε την επιστημονική και τεχνική υδρογραφική έρευνα στα διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο.

Η έρευνα του “Τσεμέ” περιγράφηκε ως “μια κίνηση που δεν εξυπηρετεί την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών” σε δηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα.

Η ίδια ανώνυμη πηγή, είπε ακόμα, σε απάντηση των ελληνικών δηλώσεων ότι το Τσεσμέ θα συνεχίσει την επιστημονική και τεχνική του έρευνα στο βόρειο Αιγαίο ως τις 2 Μαρτίου, καθώς αυτή είναι μέρος του ετήσιου προγράμματος του.

Η πηγή υπογράμμισε ότι οι έρευνες δεν καλύπτουν τον τμήμα που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού είχε κάνει παρόμοιες έρευνες σε περιοχές βόρεια και δυτικά της Λέσβου και βόρεια της Χίου και τη Ικαρίας, που είναι επίσης περιοχές διεθνών υδάτων στο διάστημα Νομεβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Επιπλέον, οι πηγές επεσήμαναν ότι ελληνικά σκάφη έκαναν υπόβρύχιες έρευνες σε περιοχές που επίσης περιλαμβάνουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο λίγο καιρό μετά την έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου.

“Και τώρα η Ελλάδα συνεχίζει υποβρύχιες δραστηριότητας που έχουν ξεκινήσει βόρεια της Κρήτης με μία NAVTEX που είχε εκδοθεί στις 18/02/2021 και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι δραστηριότηα του Τσεσμέ είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες.

“Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι κάνουμε ενέργειες για να κλιμακώσουμε την ένταση δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια” είπαν οι ίδιες πηγές.

“Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές, αυτές οι δηλώσεις της Ελλάδας που έχουν ξεκάθαρο στόχο να αποπροσανατολίσουν την διεθνή κοινότητα, ακολουθούνται από μεταμέλεια και κατάπληξη. Αυτές οι δηλώσεις είναι καθαρή ένδειξη ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αναξιόπιστη συμπεριφορά και δεν επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα μέσα από διαπραγμάτευση και διάλογο” , προσθέτουν οι πηγές

Η ελληνική πλευρά κλιμακώνει την ένταση

Οι πηγές του τουρκικού ΥΠΕΘΑ είπαν ακόμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει άσκηση με 20 πλοία σε περιοχή που περιλαμβάνει διεθνή ύδατα βορειοδυτικά της Σκύρου από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι διερευνητικές.

Οι πηγές αναφέρουν ακόμα ότι έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα (από την Ελλάδα) στα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Σαμοθράκη, Λήμνο, Θάσο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Ικαρία και Σάμο που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΘΑ η Ελλάδα είναι αυτή που προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση καθώς όπως αποκαλύφθηκε θα κάνει στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στις 17 Μαρτίου και στις 27 Απριλίου ε.ε και περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Λέσβο, Ψαρά. Χίο και Σαμοθράκη που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα.

Παρά τις “προβοκατόρικες ενέργειες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών, η Τουρκία παραμένει ψύχραιμη και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με διμερή διάλογο και διαπραγμάτευση” προσθέτει η πηγή.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να επιστρέψει στην εποικοδομητική στάση και να εγκαταλείψει τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, και να λύσουμε τα προβλήματα με ειλικρινή προσέγγιση μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση” προσθέτει η πηγή.