Έβρος – Ροδόπη: Ο Κώστας Κατσιμίγας θυμάται ένα τετ-α-τετ με τη Λίνα Μενδώνη για τα χρυσωρυχεία

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών και persona non grata για το σύνολο σχεδόν του καλλιτεχνικού κόσμου της Ελλάδας λόγω της στάσης της στην υπόθεση Λιγνάδη.

Παρ’ όλα αυτά, η Λίνα Μενδώνη απασχολεί την πολιτική ζωή του τόπου πάνω από δέκα χρόνια τώρα, πάντα από θέσεις σχετιζόμενες με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Κώστας Κατσιμίγας, θυμάται και αφηγείται ένα περιστατικό στο πλαίσιο του αγώνα των τοπικών φορέων για τη μη εγκατάσταση των χρυσωρυχείων στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης. Γράφει ο κος Κατσιμίγας:

“Συναντήθηκα και “γνώρισα” την Κα Μενδώνη το 2014. Ήταν Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού (Κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου) και πρόεδρος του Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Τότε εσυζητήτο το θέμα της έγκρισης εγκατάστασης των χρυσωρυχείων στον Κόμαρο του Έβρου σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Μεσημβρία-Ζώνη. Εκπροσωπούσα την Περιφέρεια ΑΜΘ και μαζί με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΜΠΑΚΗ δώσαμε μάχη για την απόρριψη από το ΚΑΣ της εγκατάστασης χρυσωρυχείου στην περιοχή που θα κατέστρεφε τις τρεις από τις επτά Ακροπόλεις της αρχαίας Ζώνης. Μάταια. Η Κα Μενδώνη σε διατεταγμένη υπηρεσία κατάφερε να περάσει το θέμα παρά τις τρεις τιμητικές αρνητικές ψήφους μεταξύ των οποίων και αυτή του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλου. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω νοιώσει τόσο άβολα από το απαξιωτικό και ειρωνικό ύφος από ένα δημόσιο πρόσωπο. Έβλεπα ότι η Κα Μενδώνη δεν άκουγε τα επιχειρήματα μας και υποβάθμισε τελείως την αξία του αρχαιολογικού πλούτου που κινδύνευε. Στο τέλος όμως, για την τιμή των όπλων τουλάχιστον, ο τότε Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ την έλουσε κανονικά όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει…. Ευτυχώς ακόμη τα χρυσωρυχεία δεν έγιναν λόγω της στάσης της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019). Με την παρούσα κυβέρνηση απλά ανησυχώ. Και ανησυχώ με παρουσίες τύπου Μενδώνη και όχι μόνο και θα χαρώ ιδιαίτερα μόλις παραιτηθεί. Αλλά καλό ειναι να ξέρουν ότι όσο βαστάν τα κότσια μας δεν θα επιτρέψουμε να εγκατασταθούν χρυσωρυχεία στον τόπο μας. Συμφωνείς ΔΗΜΑΡΧΕ????”