Επαφές Μηταράκη στη Βουλγαρία για το μεταναστευτικό πρόβλημα

Τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εντείνονται για τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής της ΕΕ, συζήτησαν στη Σόφια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης και ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Hristo Terziyski.

Σε δήλωσή του αναφορικά με τη συνάντηση στη Βουλγαρία, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε και πάλι στην κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για την επαναπροώθηση, υπογραμμίζοντας αυτό που είχε αποκαλύψει από την Αλεξανδρούπολη σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύεσεων, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και τα χερσαία σύνορα.

«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας και συζητήσαμε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ. Τη σημασία που πρέπει να δώσει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και την ανάγκη να υπάρχει αποδεδειγμένα αλληλεγγύη, στη διαχείριση των ροών. Δεν μπορούν τα κράτη πρώτης υποδοχής, να σηκώσουμε το βάρος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, για την προστασία και των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ. Προσβλέπω στη συνεργασία των χωρών του Νότου αλλά και των χωρών πρώτης υποδοχής στη δύσκολη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες’’, δήλωσε συγκεκριμένα ο Υπουργός: