Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο την ώρα που στην Αλεξανδρούπολη ετοιμάζεται η ΝΑΤΟϊκή άσκηση DEFENDER 2021

Μία σημαντική πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας καλείται να αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά η Ελλάδα, καθώς για άλλη μία φορά η γειτονική χώρα “προειδοποιεί” ότι θα βγάλει στο Αιγαίο ένα ωκεανογραφικό σκάφος της. Αυτή τη φορά, δεν είναι το Ορούτς Ρέις, αλλά ένα άλλο “γνωστό” από τα παλιά πλοίο, το Τσεσμέ.

Σύμφωνα με τη NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία, ο χώρος που “χρειάζεται” το Τσεσμέ περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή από τη Λήμνο ως τη Σκύρο, και η διάρκεια της έχει οριστεί από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου.

Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη NAVTEX συνιστά ευθεία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείει κανείς από την εικόνα και το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα (λίγο μετά τις 20 του μήνα) θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που θα προωθηθούν στη συνέχεια στη Ρουμανία για τη διεξαγωγή της ετήσιας άσκησης DEFENDER 2021. Χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι κάπως συσχετίζονται μεταξύ τους τα δύο γεγονότα, να θυμίσουμε ότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως άτυπη βάση, έστω και προσωρινής διέλευσης των στρατιωτικών δυνάμεων της.