Έβρος: “Άσπρα” βάσανα έφερε η “Μήδεια” από την Ορεστιάδα ως τη Σαμοθράκη

Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι μετεωρολογικές προβλέψεις που ήθελαν την κακοκαιρία “Μήδεια” να επελαύνει στον Έβρο ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου και έτσι η ημέρα των ερωτευμένων ξημέρωσε με όλο το Νομό να φοράει το λευκό του κοστούμι.

Αλεξανδρούπολη / @reportal.gr

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού η χιονόπτωση που εμφανίστηκε από το βράδι του Σάββατου και έπληξε κυρίως το βόρειο και κεντρικό τμήμα του Έβρου και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από άκρου εις άκρον στο Νομό. Σε πολλές περιοχές, ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής η χιονόπτωση έχει σταματήσει, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες ήρθαν για να μείνουν.

Προβατώνας Δ. Σουφλίου / @ facebook Προβατώνας Έβρου
Άνθεια Δ. Αλεξανδρούπολης / @Παναγιώτης Κασπαρίδης

Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 15/02, ωστόσο τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Αλεξανδρούπολη . @reportal.gr

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο 

Ο παγετός δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σε όλο τον Έβρο. Η Αστυνομία κατέγραψε και ανακοίνωσε τα σημεία στα οποία η κίνηση των οχημάτων προϋποθέτει χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Επαρχιακό δίκτυο Σαμοθράκης
Επαρχιακό δίκτυο Ορεστιάδας
Ορεινός όγκος Δήμου Σουφλίου
Επαρχιακή Οδός Σουφλίου – Μεγάλου Δερείου
Επαρχιακή Οδός Σουφλίου – Δαδιάς
Επαρχιακή Οδός Προβατώνα – Λευκίμης
Επαρχιακή Οδός Αισύμης – Λεπτοκαρυάς

Αλεξανδρούπολη / @ reportal.gr

Οι καιρικές συνθήκες οφείλονται και στην ακύρωση της μεσημβρινής πτήσης της Κυριακής στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι νεφώσεις δεν επέτρεπαν την προσέγγιση του αεροσκάφους, παρά το γεγονός ότι ο διάδρομος του αεροδρομίου και όλος ο μηχανισμός ήταν πλήρως έτοιμοι να εξυπηρετήσουν την πτήση.

Μεγάλος ο όγκος του χιονιού στη Σαμοθράκη 

Το νησί της Σαμοθράκης μπορεί να είχε μείνει σχεδόν αλώβητο από τις δύο προηγούμενες θεομηνίες που είχαν πλήξει τον Έβρο, ωστόσο η “Μήδεια” έδειξε το πιο κρύο της πρόσωπο στο νησί. Ο όγκος του χιονιού που έπεσε σε αυτό ήταν πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικά προβλήματα με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας να είναι επί ποδός για την επίλυση τους.

Σαμοθράκη / @ Nikos Galatumos / facebook

Τέλος, από τα πλέον αξιοσημείωτα προβλήματα ήταν αυτό που εντοπίστηκε στους οικισμούς Νίψα και Άβαντα του Δήμου Αλεξανδρούπολης καθώς τις πρωινές ώρες δεν ήταν δυνατή η προσέγγισή τους από την υδροφόρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.