Search
Close this search box.
Βούλτεψη: “Ποινικό αδίκημα” τα συνθήματα που ακούστηκαν στην επίσκεψη Μηταράκη στην Ορεστιάδα

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία Βούλτεψη έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτική 90,1” παρουσιάζοντας για άλλη μία φορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον Έβρο, αλλά κάνοντας και αναφορά στην ένταση που δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού κ. Νότη Μηταράκη στην Ορεστιάδα.

Η συνέντευξη της κας Βούλτεψη, όπως δημοσιεύτηκε στο www.parapolitika.gr/

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την επέκταση του  ΚΥΤ στον Έβρο τόνισε: «Τα συνθήματα τα ακραία και τα αντικοινοβουλευτικά που ακούστηκαν είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Τα συνθήματα αυτά δεν πρέπει να ακούγονται, είναι ποινικό αδίκημα. Δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια συνθήματα γιατί η χούντα το πρώτο πράγμα που  έκλεισε ήταν το κοινοβούλιο και γιατί χωρίς κοινοβούλιο  και χωρίς πολιτικούς δεν θα είχε προστατευτεί ο Έβρος.  Θα κρατούσε για λίγες ώρες και θα συνέβαινε αυτό που όλοι φοβόμαστε. Συνθήματα κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν μπορεί  να ακούγονται. Τα συνθήματα αυτά είτε γίνονται για τον Έβρο είτε για οπουδήποτε αλλού τα καταδίκαζα πάντοτε και πρέπει να τα καταδικάζουμε γιατί είναι επικίνδυνο πράγμαΑπό την άλλη η γνώμη του λαού και η λαϊκή βούληση  είναι σημαντική και πρέπει να είναι δυνατόν να λαμβάνεται υπόψη. Εκεί υπάρχει μια διαμορφωμένη γνώμη  αυτή έρχεται και κολλάει πάνω στην κυβερνητική δέσμευση και του πρωθυπουργού προσωπικά ότι στον Έβρο δεν θα υπάρξει δομή όπου θα μένουν μόνιμα μετανάστες διότι ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να προστατεύεται και έτσι δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια σκέψη- αυτό φοβούνται οι άνθρωποι βέβαια και αυτό  είναι ένα άλλο ζήτημα πρέπει να εξασφαλίσουμε και την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, φοβούνται ότι θα υπάρχουν εκεί μόνιμα κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα τους εξετάζεται το άσυλο,. όταν θα έχουν άσυλο θα βγαινουν και θα κυκλοφορούν. Δεν το θέλουν αυτό και έχουν δίκιο και υπάρχει δέσμευση να μην γίνει. Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί μια δομή η οποία θα είναι κλειστή, θα είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας αλλά θα είναι δομή καταγραφής . Ωστόσο και εγώ πιστεύω ότι αφού ο κόσμος δεν έχει πεισθεί και επειδή έχει ζήσει την αγωνία από κοντά, αγωνία όμως που την έχουμε ζήσει όλοι γιατί όλοι λέγαμε τότε «να κρατήσει ο Έβρος», ο Έβρος είναι η πύλη μας, άρα λοιπόν από την ώρα που ο λαός δεν έχει πεισθεί δεν μπορεί να γίνει αυτό.   Το είπε στην συνέντευξή του και ο ίδιος ο υπουργός ότι δεν θα γίνει δομή τέτοια».

Σε ερώτηση εάν γίνει η επέκταση της υπάρχους δομής απάντησε: « Καταρχήν η γενική απόφαση είναι να δημιουργηθούν κάποιες δομές κλειστές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις, η γνώμη του λαού. Δεν μπορείς να πας κόντρα σε μια τόσο εμπεδωμένη πεποίθηση άρα από εδώ και πέρα θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις γιατί ήδη οι υπάρχουσες αυτές δομές που είναι πολλών χρόνων είναι προβληματικές.  Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν και λειτουργούν γύρω στις 600 θέσεις, δεν πρόκειται να καλυφθούν, αυτό είναι για την περίπτωση που θα συμβεί κάτι να μην μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη τη Θράκη και στη Μακεδονία.  Άρα σκοπός ήταν να υπάρχει για κάθε ενδεχόμενο,  αν μας συμβεί κάτι να υπάρχει μια χωρητικότητα  ώστε να μην μπορούν να κυκλοφορούν με τον τρόπο  που κυκλοφορούσαν. Από εκεί και πέρα φυσικά και δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό δεν το συζητώ  και όχι μόνο για το λόγο ότι ο Έβρος δεν πρέπει να έχει τέτοιου είδους δομές για μόνιμη εγκατάσταση παρά μόνο για καταγραφή για όποιον συμβαίνει να εισέρχεται αλλά και γιατί έχουν ουσιαστικά μειωθεί πάρα πολύ οι φιλοξενούμενοι σε όλες τις άλλες δομές. Είναι δηλαδή κάτω από τις κλίνες μας.

Για τις εξόδους από την δομή κι αν μπορούν να γίνονται απάντησε: «Όχι… Όταν δεν έχεις πολύ κόσμο μπορείς να κάνεις άμεσα την καταγραφή σου. Μπήκε κάποιος, συνελήφθη, μεταφέρθηκε στη δομή, γίνεται μια πρώτη μεταφορά για μια άλλη δομή. Δεν θα μείνει δηλαδή για πάντα εκεί να εξεταστεί άσυλο. Αυτό είναι πολιτική απόφαση τώρα επί της ουσίας η λαϊκή γνώμη και η αντίδραση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση και για αυτό όπως καταλαβαίνω θα ληφθούν και νέες αποφάσεις».     

Για τις μεταναστευτικές ροές ανέφερε: «Οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές αυτή τη στιγμή. Κάθε σοβαρή χώρα φυλάει τα σύνορα της, δεν γίνεται κέντρο διερχομένων και φροντίζει να διαχωρίζει τους μετανάστες από τους πρόσφυγες. Οι μετανάστες δηλαδή ανθρωποι που δεν δικαιούνται να είναι στη χώρα πρέπει να φύγουν, και όσοι δικαιούνται διότι έχουν πάρει το καθεστώς πρόσφυγα πρέπει να βοηθηθούν με βάση τη σύμβαση της Γενεύης, να λαμβάνουν την προστασία ενός ευνομούμενους κράτους μέχρι την ώρα  που θα λήξουν οι έκτακτες συνθήκες στις δικές τους χώρες. Θα γίνεται αυτό που πρέπει, αλλά θα γίνεται αυτό που πρέπει για αυτούς που δικαιούνται να έχουν αυτή την  προστασία όταν όμως είναι όλοι μαζί όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, «όλοι μαζί είναι πρόσφυγες , όλοι  είναι το ίδιο» τότε δεν μπορείς να βοηθήσεις αυτούς που είναι πραγματικά πρόσφυγες»

Για τα ασυνόδευτα παιδιά σημείσε: «Πριν μια ώρα έφυγαν 60 ασυνόδευτα ανήλικα για τη Γαλλία, αυτό είναι  μια ασφαλής μετεγκατάσταση με την οποία η χώρας μας εξασφαλίζει ότι τα παιδιά αυτά θα βρουν το δρόμο τους και τη ζωή τους σε μια άλλη χώρα με νομιμότηταΑυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα παιδί σε προστατευτική φύλαξη. Πρέπει να σας πω ότι εμείς παραλάβαμε πάνω από 300 παιδιά που ζούσαν σε αστυνομικά τμήματα, δεν είχαν που αλλού να πάνε και τα φιλοξενούσαν τα αστυνομικά τμήματα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα παιδί που να μένει σε αστυνομικά τμήματα.  Έχουν φύγει γύρω στα 2.000 παιδιά συνολικά για διάφορες χώρες της Ευρώπης κα έχουν φύγει για τη Γερμανία και 1.000 ακόμη άτομα που είναι οικογένειες  με παιδιά που έχουν μια σοβαρή νόσο. Αυτό δεν έχει προβληθεί αλλά είναι κάτι σημαντικό».