Σε 15 μέρες η τελική απόφαση της κυβέρνησης για το ΚΥΤ Φυλακίου

Τη δέσμευση ότι η τελική απόφαση της κυβέρνησης για το ΚΥΤ Φυλακίου θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Ορεστιάδας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης μετά το πέρας της συνάντησης των μελών της Επιτροπής με τον Υπουργό στο Δημαρχείο της πόλης.

Η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ορεστιάδας χαιρετίζει και ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες από όλη τη Θράκη που συμμετείχαν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ορεστιάδας επανέλαβε ξεκάθαρα στον κο Μηταράκη την αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη θέση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ορεστιάδας και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης για καμία νέα δομή στην περιοχή μας.
Καμία επέκταση, καμία αύξηση δυναμικότητας ή χωρητικότητας στις υφιστάμενες δομές της Κοινότητας Φυλακίου. Ο κος Υπουργός δεσμεύτηκε να λάβει σοβαρά υπόψη τις ξεκάθαρες θέσεις μας και να ανακοινώσει την τελική κυβερνητική απόφαση εντός δύο εβδομάδων.
Δεν επαναπαυόμαστε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης”, 
δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Μαυρίδης, πλαισιωμένος από τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που είναι και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επομένως, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα, πλην όμως σε αυτό το διάστημα η Επιτροπή θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός περί επέκτασης.

Οι θέσεις του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη 

Ο κος Μηταράκης έφτασε στο Δημαρχείο της Ορεστιάδας εν μέσω αποδοκιμασιών καθώς έξω από αυτό, πάνω από 1000 άτομα από διάφορες περιοχές της Θράκης είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Εντός του Δημαρχείου, ο Υπουργός εξήγησε ότι εφαρμόζουμε μία πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, που βάζει δύο μετρήσιμους στόχους: τη μείωση των ροών, που πέρυσι είδατε μειώθηκαν οι ροές κατά 80% και ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες […] Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές για την Ευρώπη. Άρα, η φύλαξη των συνόρων, οι συνοριοφύλακες και η γραμμή άμυνας με τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα στο βαθμό που θα συζητήσουμε και σήμερα είναι για μας απαραίτητα για να μην ξαναβιώσουμε ποτέ αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια […]”

Λίγο νωρίτερα του είχε επιδοθεί το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας που περιλαμβάνει “την αμετακίνητη θέση του για τη μη δημιουργία νέα δομής, μη αύξησης δυναμικότητας και χωρητικότητας των υφιστάμενων δομών, παρά μόνο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε αυτές και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την επίλυση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος”

“Βαρύ” το κλίμα της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης στην Ορεστιάδα, μπορεί να ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή και να συνέπεσε με αυτήν του αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στον Έβρο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε πολλούς Εβρίτες και Θρακιώτες να οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας.

Σε αυτή την κατεύθυνση είχε λειτουργήσει και το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Ορεστιάδας το οποίο υιοθετήθηκε από σωματεία και φορείς και έτσι λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας το κέντρο της ακριτικής πόλης κατακλύστηκε από ανθρώπους που ήθελαν να πείσουν τον Υπουργό Μετανάστευσης ότι ο προωθούμενος σχεδιασμός για το ΚΥΤ Φυλακίου είναι λανθασμένος.

Προκειμένου να μην σημειωθούν έκτροπα, το Δημαρχείο της πόλης φυλασσόταν από πολυάριθμους αστυνομικούς που ήταν ακροβολισμένοι σε όλη την πλατεία Δασίου και κρατούσαν το πλήθος σε απόσταση ασφαλείας από το κτίριο. Ο Υπουργός έφτασε στην ώρα του μεν, αλλά από τον “πίσω” δρόμο και μάλιστα με περιπολικό όχημα της Πυροσβεστικής και όχι της Αστυνομίας με το οποίο αποχώρησε και μετά το πέρας της σύσκεψης. Παρ’ όλα αυτά κατά την αποχώρησή του οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στο όχημα αυγά και μπουκάλια και να ακουστούν μέχρι και υβριστικά συνθήματα.

Σε όλη τη διάρκεια της σύσκεψης οι συγκεντρωμένοι έδιναν το παρών είτε με αποδοκιμαστικά συνθήματα, είτε ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, μετά το Δημαρχείο της Ορεστιάδας μετέβη στο ΚΥΤ Φυλακίου για μία σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς, αλλά χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ και η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τρίτης στην Αλεξανδρούπολη, όπου μετά από έναν μικρό κύκλο επαφών θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ και θα αναχωρήσει με την πτήση των 13.30.