Πώς οι πλημμύρες επηρεάζουν την κατασκευή του Φράχτη στον Έβρο

Στα 7 μέτρα έχει “σκαρφαλώσει” η στάθμη του ποταμού Έβρου στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο των Φερών. Αυτό σημαίνει ότι η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί κατά 1 μέτρο το όριο συναγερμού, γεγονός που προκαλεί φυσικά έντονη ανησυχία στις αρχές Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσταση περί αποφυγής προσέγγισης των αναχωμάτων παραμένει ισχυρή ενώ στο βόρειο τμήμα του Έβρου η κατάσταση είναι μεν σοβαρή, αλλά όχι αντίστοιχα ανησυχητική.  Ο σταθμός του Πυθίου έδειξε στην πιο πρόσφατη μέτρηση 4.78 μέτρα, δηλαδή ελάχιστα πάνω από το όριο επιφυλακής ενώ για Άρδα και Ερυθροπόταμο οι μετρήσεις είναι 2.04 μ και 4.74 αντίστοιχα.

Η επιρροή των πλημμύρων στο έργο του Φράχτη 

Το φαινόμενο των πλημμυρών δεν είναι παράδοξο για τον Έβρο καθώς ο νομός έρχεται αντιμέτωπος με αυτό σχεδόν κάθε χρόνο. Μόνο που φέτος η κατάσταση στην παρόχθια περιοχή είναι διαφορετική καθώς σε πολλά σημεία της έχουν στηθεί εργοτάξια για το έργο της κατασκευής του αποτρεπτικού Φράχτη για την καταπολέμηση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι ορισμένα από τα αυτά τα “εργοτάξια” δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω του όγκου των νερών και αυτό συνεκδοχικά θα έχει συνέπειες στο χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο αναμένεται να καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές ημερομηνίες.