Περίπου 5.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 στον Έβρο

Προχωράει μεν, αλλά όχι με γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός κατά της νόσου Covid-19 καθώς είναι γνωστό πια ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες αργούν στην παράδοση των εμβολίων.

Στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί έως τώρα 359.273 άτομα και μόνο 74.909 εξ αυτών έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν γίνει περίπου 15.000 εμβολιασμοί, αλλά ούτε το 1/3 των εμβολιασθέντων έχει φτάσει (προς το παρόν) στη δεύτερη δόση.

Αναλυτικά οι αριθμοί έχουν ως εξής:

Έβρος: 5.219 εμβολιασμοί 4.263 Α’ δόση 1086 Β’ δόση

Ροδόπη: 1.791 εμβολιασμοί  1.510 Α’ δόση 301 Β’ δόση

Ξάνθη: 2.408 εμβολιασμοί 1.910 Α’ δόση 503 Β’ δόση

Καβάλα: 3.681 εμβολιασμοί 3.114 Α’ δοση 578 Β’ δόση

Δράμα: 2.699 εμβολιασμοί 2.328 Α’ δοση 372 Β’ δόση

ΠΟΥ: Επισπεύστε τους εμβολιασμούς 

Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, με τη στήριξη όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξή του στο AFP, ενώ παραδέχθηκε ότι «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις των παραλλαγμένων στελεχών στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Κλούγκε, την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από το ξεκίνημά της λόγω της έλλειψης εμβολίων και των εντάσεων μεταξύ των Βρυξελλών και ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών.

Στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις το 2,5%.
Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αρκετών εταιρειών ότι θα αυξήσουν τις παραδόσεις εμβολίων αναπτερώνει τις ελπίδες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού:
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλούχισης του γονιδιώματος του κορωνοϊού».
«Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές», υπενθύμισε.
Από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
Μολονότι η κατάσταση μοιάζει αυτή τη στιγμή πιο δύσκολη σε σχέση με την εποχή που άρχισαν να διανέμονται τα πρώτα εμβόλια, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν αισιόδοξοι.
«Θα είμαι ειλικρινής: πιστεύω ότι το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο απ΄ ό,τι θεωρούσαμε τον Δεκέμβριο, όμως αυτή θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με την προηγούμενη», υπογράμμισε.
«Η’ λύση, ή ‘η’ στρατηγική δεν υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία να βελτιωνόμαστε», επεσήμανε.
Ο Χανς Κλούγκε επανέλαβε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν εμβόλια, προτείνοντας οι πλούσιες χώρες να επιταχύνουν τη διάθεση δόσεων σε φτωχές χώρες αφού πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.