Νέος εκλογικός νόμος: “Μικραίνει” το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης στις επόμενες εκλογές

Αισθητά μειωμένος σε σχέση με σήμερα θα είναι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης μετά και τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν στις 08 Οκτωβρίου 2023 και με βάση τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι “το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από (33) μέλη σε δήμους με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν έως εκατό χιλιάδες (50.001-100.000) κατοίκους” και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει πληθυσμό 72.959 ατόμων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Συνεπώς το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα έχει οκτώ άτομα λιγότερα από το σημερινό.

Αυτή είναι μία μόνο από τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νόμος ο οποίος ορίζει ότι πλέον η θητεία των Δημοτικών Συμβουλίων θα είναι πενταετής και οι εκλογές θα διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή κάθε Οκτώβρη του πέμπτου δημοτικού έτους με την ανάληψη καθηκόντων των εκλεγέντων την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Για την πρώτη φορά εφαρμογής του νόμου η ημερομηνία των εκλογών είναι η Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και η ανάληψη καθηκόντων των εκλεγέντων θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο συνδυασμός που θα συγκεντρώνει το 43% +1 ψήφο του εκλογικού σώματος θα είναι ο αυτός που θα κερδίζει τις εκλογές και θα καταλαμβάνει τα 3/5 επί του συνόλου των εδρών. Για την είσοδο συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο πλέον ορίζεται ως πλαφόν το ποσοστό του 3%.

Μία άλλη σημαντική αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος είναι το γεγονός ότι οι συνδυασμοί θα πρέπει να κατατίθενται έως την 30η Ιουνίου του έτους των εκλογών, δηλαδή περίπου τρεις μήνες πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας (η ανακήρυξη των συνδυασμών θα γίνεται στις 15 Ιουλίου). Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περίοδος έως τώρα είναι μικρότερη.

Κι αν όλα αυτά που αναφέρθηκαν μέχρι εδώ μοιάζουν κάπως διαδικαστικά, το άρθρο 8 του νόμου είναι αυτό που θα ανακατέψει σοβαρά την τράπουλα καθώς προβλέπει μία σημαντική υποχρέωση για όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, αλλά κατέχουν επιτελική θέση σε κάποιο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή εκπρόσωποι δημοτικής κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως και πεντακοσίων (500) κατοίκων: Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (exofficio), σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα νομικά αυτά πρόσωπα, στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων εκτεινόταν η χωρική αρμοδιότητα των νομικών προσώπων, εφόσον ασκούν τα ανωτέρω αξιώματα κατά και μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών)” αναφέρει ο νόμος στην παράγραφο 2δ του Αρ 8, πράγμα που σημαίνει ότι έως το τέλος του 2022 όσοι κατέχουν κάποια από τις προαναφερόμενες θέσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.

Δεν θα προχωρήσουμε σε ονοματολογία, αν και εντός των τειχών διακινούνται πληροφορίες που “δείχνουν” φερέλπιδες μαχητές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ήτοι επίδοξους υποψήφιους Δημάρχους) και οι οποίοι έχουν περίπου δύο χρόνια προθεσμία από σήμερα για να “ζυγίσουν” τις δυνάμεις τους και να αποφασίσουν αν θα εγκαταλείψουν ή όχι την όποια ασφάλεια των θέσεων που κατέχουν σήμερα…