Ακόμα μία Επιτροπή Αγώνα για το ΚΥΤ Φυλακίου συστάθηκε στο βόρειο Έβρο

Ακόμα μία Επιτροπή Αγώνα συστάθηκε στο βόρειο Έβρο και ακούει στο όνομα ΕΑΚΥΤ με την “ιδρυτική” της διακήρυξη  να δημοσιεύεται στο Facebook. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η διακήρυξη αυτή δεν αρχίζει με τις θέσεις της Επιτροπής αλλά με μία αντιπολιτευτική διάθεση τόσο προς τον Δήμαρχο Ορεστιάδας, όσο και προς τους βουλευτές του Νομού.

“Το κύριο θεσμικό όργανο της κοινωνίας μας, η Δημαρχιακή Αρχή, και οι εκλεγμένοι βουλευτές δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και γι’ αυτό βρεθήκαμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας με τη δημαρχιακή του ομάδα δεν χειρίστηκαν το ζήτημα με υπευθυνότητα και προς όφελος των δημοτών μας και μας έφεραν σε αδιέξοδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσο για το ζητούμενο αυτής της ΕΑΚΥΤ αυτό δεν διαφέρει σε τίποτα από τη θέση που έχουν διατυπώσει άπαντες οι θεσμικοί του Έβρου και η οποία είναι ότι η αναβάθμιση των υποδομών του ΚΥΤ Φυλακίου είναι μεν αποδεκτή, αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί η χωρητικότητά του. Η ΕΑΚΥΤ, διατυπώνει αυτό το αίτημα με δικά της λόγια, που είναι τα εξής: “[…] Για να μην φέρουμε το Υπουργείο σε ένα πλήρες αδιέξοδο και να επικρατήσει ένα πνεύμα διαλλακτικότητας, ώστε να συνετιστούν οι άνθρωποί του και να βρεθεί μία λογική λύση διαμορφώσαμε την πρότασή μας κάπως εξωραϊσμένη. Δεχόμαστε προς το παρόν μόνον μία καθορισμένης περιόδου βελτίωση των εγκαταστάσεων προς όφελος του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Μία βελτίωση η οποία δεν θα περιέχει καμία ἐν κρυπτῷ προσπάθεια για επέκταση. Δεχόμαστε τη βελτίωση με μία «κόκκινη γραμμή»: ούτε ένα χιλιοστό προσθήκης χώρου και καμία αύξηση των φιλοξενουμένων. Το ΚΥΤ παραμένει με τον ίδιο χώρο βελτιωμένο και με την ίδια δυναμικότητα των φιλοξενουμένων. Αυτή η θέση μας όμως εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της διαλλακτικότητας ότι πρέπει το Υπουργείο, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να κινήσει τη διαδικασία της απομάκρυνσης του ΚΥΤ Φυλακίου από τα σύνορα για τους προαναφερόμενους λόγους […]”. 

Την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΑΚΥΤ υπογράφουν οι: Ασμανίδης Κωνσταντίνος, Βαμβακάς Ευάγγελος, Γκαϊδατζή Αναστασία, Πεντιφράγκας Βασίλειος, Τσιομπανίδης Ευάγγελος (Βάκης).