Στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη είναι αφιερωμένη η 1η έκθεση της ΓΓΟΠΙΦ

Στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη – τη φοιτήτριας από το Διδυμότειχο που είχε βρει μαρτυρικό θάνατο στα χέρια δύο βιαστών – βασανιστών στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018 είναι αφιερωμένη η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακης Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για το 2021.

Στον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών αποτυπώνει το έργο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής
Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών, όπως επίσης και την κατάσταση της έμφυλης βίας στη χώρα μας, με έμφαση στην περίοδο της πανδημίας από τον Covid-19.
Η δεκαετής και πλέον οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας, το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα του οποίου έγινε πρώτος και βασικός αποδέκτης, τα καινούρια δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού μας, η αναγκαία εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού με αποτέλεσμα τον εγκλει-
σμό γυναικών σε ήδη βίαια ή ασφυκτικά περιβάλλοντα ανέδειξαν τη βία κατά των γυναικών ως μια άκρως ανησυχητικά εντεινόμενη συμπεριφορά, με διαστάσεις που επιτακτικά επιβάλλουν τη δημιουργία αυστηρού πλέγματος δράσεων για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.
Η Βία κατά των Γυναικών είναι φαινόμενο που οφείλεται ξεκάθαρα στη στερεοτυπική αντίληψη περί της κατωτερότητας του φύλου των γυναικών”. 

Η έκθεση κοινοποιήθηκε στον Δήμο Διδυμοτείχου – τον τόπο καταγωγής της Ελένης Τοπαλούδη, που ο μαρτυρικός θάνατός της είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Μιλώντας στο “R” η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Στέλλα Θεοδοσίου, σχολιάζει: “Η αφιέρωση της έκθεση στο πρόσωπο της Ελένης, αποτελεί μία αναγνώριση του μαρτυρίου που υπέστη η νεαρή συμπολίτισσα μας, που το νήμα της ζωής της κόπηκε τόσο πρόωρα. Ολόκληρο το Διδυμότειχο ήταν και είναι συγκλονισμένο από το βασανιστήριο της Ελένης και φυσικά όλοι μαζί ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των γονιών της που ζητούν δικαίωση και εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου μας, εργάστηκε και εργάζεται με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση”. 

1η Έκθεση Για τη Βία Κατά των Γυναικών _ΓΓΟΠΙΦ (3) (1)