Ζητούσε καθαρισμό των φρεατίων από την Περιφέρεια ΑΜΘ ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Στη δήλωση ότι είχε υποβάλλει αίτημα καθαρισμού των φρεατίων (τουλάχιστον για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης) προέβη ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης μετά τη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιόδευσε τον πλημμυρισμένο Έβρο.

Στην ίδια δήλωση, ο κος Ζαμπούκης σημειώνει ότι έθεσε τη σχετική αλληλογραφία με την Περιφέρεια ΑΜΘ υπόψη των μελών του κλιμακίου. Η δήλωσή του:

“Επί χάρτου εξηγήσαμε πώς εξελίχθηκαν τα καιρικά φαινόμενα, πού βρίσκονται οι πληγείσες περιοχές και συνολικές τις αιτίες   

Παρουσιάσαμε έγγραφα και αλληλογραφία που κατ’ επανάληψη έχουμε στείλει, προς επισήμανση στην Περιφέρεια,  επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για  τα ρέματα, τα  φρεάτια και τις υποδομές που χρειάζονται  συντήρηση και εκκαθάριση λόγω αρμοδιότητας από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, για να γίνουν όπως έπρεπε να γίνουν. 

Παρουσιάσαμε επίσης έγγραφο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης καταστροφικής πλημμύρας, σύμφωνα με το οποίο  θα πρέπει εκ νέου να έχουν παρέμβει και να συντηρήσουν στη μέγιστη δυνατή  και καλύτερη κατάσταση τα συγκεκριμένα φρεάτια.  

Και μάλιστα, στο προτελευταίο έγγραφο, γίνεται επισήμανση του συγκεκριμένου φρεατίου που είχαμε  το δυστυχές αποτέλεσμα και την απώλεια ενός συνδημότη μας. 

 Επίσης, παρουσιάσαμε ενέργειες που  προγραμματίζουμε να παρουσιάσουν σε  συνάντηση στην Αθήνα με τον ΓΓ του  Υπουργείου Υποδομών, προκειμένου μετά από πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες, να μπει κυριολεκτικά το νερό στο αυλάκι, να σχεδιαστεί εκ νέου η περιοχή πολεοδομικά και σε ζητήματα υποδομών, ώστε να αποφύγουμε την αναπαράσταση τόσο άσχημων και  δυστυχών αποτελεσμάτων ως προς την εξέλιξη στη συγκεκριμένη περιοχή”.  

Από τη δική του πλευρά, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου απάντησε στη δήλωση μέσω της εφημερίδας “Γνώμη” ως εξής, για το συγκεκριμένο φρεάτιο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος: “όπως με ενημέρωσε η Τεχνική Υπηρεσία, είχε καθαριστεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 και ήταν πεντακάθαρο, μάλιστα υπήρξε και επιτροπή παραλαβής του έργου” καθώς και ότι «η σήμανση εντός οικισμών και πόλεων, από οποιαδήποτε οδική πινακίδα, μέχρι πινακίδα για κάποιο επικίνδυνο σημείο, ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους».

Παππάς: “Κάποιοι έκλειναν τα μάτια” 

Σχολιάζοντας την ενημέρωση που πήρε από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ο επικεφαλής του κλιμακίου Νίκος Παπάς δήλωσε: “είμαστε βέβαια στη δυσάρεστη θέση να πούμε πως κάποιοι έκλειναν τα μάτια μπροστά στα φαινόμενα που γνωρίζαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν, κι έκλειναν και τα αυτιά στις επανειλημμένες εκκλήσεις της δημοτικής αρχής για καθαρισμό των ρεμάτων. Εννοούμε την περιφέρεια. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να πούμε αν θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Αυτό που είναι απολύτως καθαρό είναι ότι  προφανώς υπάρχει ευθύνη καθαρισμού των ρεμάτων 

Υπήρχαν εκκλήσεις, δεν χρειάζεται να είναι  κανείς μάντης για να ξέρει ότι υπάρχει κίνδυνος  δύσκολων, ακραίων καιρικών φαινομένων κ συνεπειών 

Πρέπει αν δούμε πως ο καθένας πολιτεύτηκε κ αν ανέλαβε τις ευθύνες του εγκαίρως”