Δέκα λόγοι για να κάνεις το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και παρά το γεγονός τα εμβόλια γίνονται -έστω και με αργούς ρυθμούς- υπάρχουν πολλοί και πολλές που ακόμη αρνούνται να μπουν στη διαδικασία, αμφισβητώντας τόσο την αποτελεσματικότητά του, όσο όμως και την ίδια τη χρησιμότητα του.

Ο φαρμακοποιός και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος απαντά στους προβληματισμούς και δίνει δέκα λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνει κανείς το εμβόλιο λύνοντας απορίες και διαλύοντας μύθους:

1. Μέχρι σήμερα 93 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν παγκοσμίως σε 62 χώρες .
2. Τα εμβόλια της PFISER και της MODERNA έχουν 95% και 94,1% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (δημιουργία επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων ) αντίστοιχα .
3. Τα εμβόλια της Astra Zeneca , το Sputnik-v και το Novavax έχουν 60% ( μέχρι σήμερα ) και 91,4% και 89,3 % αντίστοιχα .
4. Όσον αφορά την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ( δηλαδή την ύπαρξη ή όχι ανεπιθύμητων ενεργειών ) μέχρι τώρα η εμπειρία έδειξε ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή .
5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί είναι ήπιος πόνος ή ερυθρότητα ή και τοπικό οίδημα στο σημείο της ένεσης . Πολύ σπάνια έχουμε αίσθημα κόπωσης , κεφαλαλγία , ωμαλγία ή και ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα που υποχωρούν μετά την 2η ή 3η μέρα
6. Αναφυλαξία δεν παρατηρήθηκε καμία στις κλινικές μελέτες! ( Αναφυλαξία ονομάζουμε τη σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης η οποία εκτός από δερματικό εξάνθημα και κνησμό περιλαμβάνει βρογχόσπασμο ( δύσπνοια ) και υπόταση ). Οι πάσχοντες από σοβαρή αλλεργική νόσο πρέπει να λάβουν τη γνώμη του ιατρού που τους παρακολουθεί.
7. Το να έχει κάποιος μια χρόνια νόσο δεν είναι αντένδειξη αλλά αντίθετα αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η χορήγηση του εμβολίου .
8. Με νεότερες οδηγίες ενδείκνυται και στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, και είναι εκτεθειμένες στον κορωνοιό λόγω εργασίας . Καλό είναι να προηγηθεί συζήτηση με τον γυναικολόγο τους
9. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την εγγύηση , την οποία οι συμπολίτες μας θα πρέπει να εκτιμήσουν και να αγκαλιάσουν τον εμβολιασμό κατά του covid .
10. Τέλος , θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η εισροή των εμβολίων στη χώρα μας για να επιτευχθεί συντομότερα η κάλυψη του πληθυσμού . Όπως και να ληφθεί άμεσα η απόφαση των αρμοδίων για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας .