ΑΜΘ: Έρχεται πρόγραμμα ανάλογο του “Εξοικονομώ” για το Φυσικό Αέριο

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριο Τσάκα είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το έργο κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ, το οποίο η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με πόρους 29,6 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τσάκας ενημέρωσε τον κ. Μέτιο για την πορεία εξέλιξης του έργου επισημαίνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την Καβάλα και την Ορεστιάδα, και ότι οι πρώτες συνδέσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν ακόμη και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Επόμενο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η δυνατότητα κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο το Σουφλί, το Διδυμότειχο αλλά και οι βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή.

Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης του έργου φυσικού αερίου, δηλαδή η περαιτέρω επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Έρχεται και πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για το Φυσικό Αέριο 

Παράλληλα με αυτά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης απεργάζεται ένα σχέδιο ανάλογο του “Εξοικονομώ” έτσι ώστε όσοι δεν μπορέσουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο όταν αρχίσουν οι συνδέσεις, σε δεύτερο χρόνο να αλλάξουν τους καυστήρες τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Το πρόγραμμα αυτό – το οποίο ο κος Μέτιος προ-ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29ης Ιανουαρίου, ευχόμενος μάλιστα να μην ακούν οι δημοσιογράφοι (!)- θα αποσκοπεί στην επιδότηση μέρους της δαπάνης που απαιτεί η αλλαγή καυστήρα, έτσι ώστε να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερα νοικοκυριά στο δίκτυο φυσικού αερίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.