Και όμως… Μέσα στο 2020 δόθηκε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να καθαριστούν τα ρέματα στον Έβρο!

Όσο και αν εκ του αποτελέσματος αυτό μοιάζει απίστευτο, αποτελεί γεγονός ότι μέσα στο 2020 δαπανήθηκε το ποσό των 600.000 ευρώ από χρήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για να καθαριστούν τα ρέματα του νομού Έβρου.

Η δαπάνη αυτή μάλιστα εντάχθηκε σε μία συνολικότερη ύψους 4.4 εκ ευρώ που αφορούσε στον καθαρισμό ρεμάτων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη (600.000 ευρώ για τον Έβρο, 500.000 εκ ευρώ για τη Ροδόπη, 1.2 εκ ευρώ για την Ξάνθη, 1 εκ ευρώ για την Καβάλα και 1.1 εκ ευρώ για τη Δράμα). Για το τρέχον έτος έχει προϋπολογιστεί ένα σχεδόν διπλάσιο ποσό, πάλι για τον καθαρισμό των ρεμάτων σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (συγκεκριμένα 7.1 εκ ευρώ), ωστόσο δεν υπάρχει καταγεγραμμένο Μητρώο Ρεμάτων, που να περιλαμβάνει έστω μία διαβάθμιση επικινδυνότητας για κάθε ένα από αυτά.

Οι πληροφορίες προήλθαν από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, σε απάντηση που έδωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατόπιν ερώτησης του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Εξακουστού. Βέβαια, ο κος Εξακουστός ζήτησε να μάθει συγκεκριμένα το ποσοστό των ρεμάτων της επικράτειας που καθαρίστηκαν κατά την παρελθούσα χρονιά, αλλά αντ’ αυτού πληροφορήθηκε τα ποσά που δαπανήθηκαν υπό τον γενικό τίτλο “καθαρισμός ρεμάτων” και μάλιστα με μισθωμένα οχήματα – ήτοι πέραν των εργασιών που κάνουν έτσι κι αλλιώς τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στη μεγαλύτερη εικόνα δε, από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ εκφράστηκε ως “παράπονο” το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση και διαχείριση και το οποίο χρήζει αλλαγής καθώς και το γεγονός ότι ο καθαρισμός ενός ρέματος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση καθώς πολλά εξ αυτών είναι επιμήκη και διασχίζουν ακόμη και δάση ή/και πόλεις – οικισμούς.

Σημειώνεται πάντως ότι με νόμο του 2018 ο καθαρισμός των ρεμάτων (ανεξαρτήτως χωροταξίας) είναι αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε Περιφέρειας.