Ανοίγουν σήμερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (όχι παντού)

Έπειτα από δυόμιση μήνες αποχής από το φυσικό χώρο της σχολικής τάξης, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στη δια ζώσης καθημερινότητά τους. Γυμνάσια αλλά και λύκεια  ανοίγουν εκ νέου της πύλες τους τη τη Δευτέρα, για να υποδεχθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις τάξεις τους, αλλά υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, αυτή η επαναφορά σε ρυθμούς κανονικότητας δεν γίνεται χωρίς εξαιρέσεις, καθώς στα λύκεια που βρίσκονται στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, στις περιοχές δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση. Σε αυτές της περιοχές η φυσική παρουσία αφορά μόνο στους μαθητές των γυμνασίων. Στον Έβρο πάντως, όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά, αφού ο νομός δεν ανήκει στις “κόκκινες” περιοχές. 

Προβληματισμός από την ΟΛΜΕ

Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.

«Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, έχει τονίσει την ανάγκη να προταχθούν εγκαίρως οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών. «Θα είναι “δώρον άδωρον” να γίνει αυτό την άνοιξη ή στις αρχές καλοκαιριού», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς».

Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.