Search
Close this search box.
Ο δημαρχιακός θώκος της Ορεστιάδας αποτελεί παράδειγμα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Όπως είναι ήδη γνωστό η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης επί τα βελτίω κατά την άποψη του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιου, επί τα χείρω κατά την άποψη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης που είναι προγραμματισμένες για το 2023 δεν θα γίνουν με σύστημα της απλής αναλογικής όπως έγιναν αυτές του 2019, αλλά με το σύστημα το λεγόμενο “Αντιπροσωπευτικό σύστημα”, όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” ο κος Λιβάνιος. “Το πιο δημοκρατικό είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα. Εκείνο που αντικατοπτρίζει τη βούληση των πολιτών” είπε συγκεκριμένα και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου Ορεστιάδας για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του: “Όταν ένας δήμαρχος, της Ορεστιάδας εν προκειμένω, κερδίζει τις εκλογές από τον Α’ γύρο με 50,3% αλλά εντούτοις δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπορούσε να εκλέξει δικούς του δημάρχους, επιχείρησε μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων να μπλοκάρει το έργο τους, με αποτέλεσμα τελικά έναν νόμο – έκτρωμα”.

Περιγράφοντας τον νέο εκλογικό νόμο εξήγησε ότι “ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης μπορεί να εκλεγεί από τον α’ γύρο με 43%, εκλέγοντας τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Η θητεία γίνεται 5ετής, που είναι χρόνος ικανός για να μελετηθούν και να ωριμάσουν τα σχέδια κάθε αιρετού. Παράλληλα, τίθεται όριο 3% στην εκπροσώπηση στο συμβούλιο. Ποσοστό ευθυγραμμισμένο με εκείνο των βουλευτικών εκλογών. Αυτό τερματίζει την ομηρεία των εκλεγμένων”. 

Ερωτώμενος για το αν θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές ο κος Λιβάνιος παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι “οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”.