Τουρκία: “Στηρίζουμε τον αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης”

Σταθερή στις αιτιάσεις της περί αναγνώρισης “Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης” παραμένει η Τουρκία στην πάγια τακτική της να οικειοποιείται ως “ομοεθνείς” της τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που είναι φυσικά Έλληνες πολίτες και αντλούν τον μειονοτικό τους προσδιορισμό από το θρήσκευμά τους, βάσει των όσων ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Παρά ταύτα, είναι γνωστό ότι και εντός Θράκης υπάρχουν θύλακες τουρκικού εθνικισμού, που υποδαυλίζουν την συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών και είναι αυτοί που διακινούν, συντηρούν και προτάσσουν τα σενάρια περί ύπαρξης “Τουρκικής Μειονότητας” στη Θράκη και την ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων αυτής, σε απόλυτο συντονισμό με το βαθύ τουρκικό κράτος και την πολιτική αλυτρωτισμού που εφαρμόζει.

Η 29η Ιανουαρίου στη συνείδηση τούτων των ακραίων είναι εγγεγραμμένη ως “επέτειος” και μάλιστα με αρνητική πρόσημο, καθώς στις 29 Ιανουαρίου 1988 η  ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να κλείσουν οι σύλλογοι στην ονομασία των οποίων περιέχεται ο όρος «τουρκικός» με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα».

Δύο χρόνια μετά (το 1990), η συγκεκριμένη “επέτειος” είχε σημαδευτεί από επεισόδια σε Ξάνθη και Κομοτηνή με πολλές καταστροφές και τραυματισμούς.

Έκτοτε οι σκληροπυρηνικοί μειονοτικοί με την υποστήριξη της Τουρκίας και του προξενείου της στην Κομοτηνή, “τιμούν” τη συγκεκριμένη επέτειο και τη βρίσκουν ως αφορμή να επαναφέρουν το αλυτρωτικό αίτημά τους.

Έτσι και σήμερα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του στο Τουίτερ, έστειλε το εξής μήνυμα: “Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης παλεύουν για την αναγνώριση της τουρκικής ταυτότητας του για πάνω από 30 χρόνια. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της Μειονότητας (εν. της “τουρκικής”) δεν έχουν εφαρμοστεί (εν. από την Ελλάδα) για χρόνια. Θα στεκόμαστε για πάντα στο πλευρό των ομοεθνών μας θα υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους”.