Δέλτα Έβρου: Οι κυνηγοί σκοτώνουν προστατεύομενα είδη πουλιών;

Σοβαρά ερωτηματικά για τη συμπεριφορά των κυνηγών διαχρονικά στο Δέλτα του Έβρου θέτει μία επιστημονική μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσω του περιοδικού Belgian Journal of Zoology. Σύμφωνα με κάποια από τα συμπεράσματά της, που ανέφερε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Σάββας Καζαντζίδης, Δρ Βιολογίας και ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών «οι κυνηγοί φαίνεται ότι είναι απρόθυμοι να αποφύγουν τους πυροβολισμούς στα προστατευόμενα είδη, αρνούμενοι να συμμορφωθούν στο νόμο αφού, πολλές φορές, κυνηγούν παρανόμως ακόμη και το βράδυ, όταν πρακτικά είναι αδύνατη η ταυτοποίηση των ειδών. Μάλιστα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των πυροβολισμών “πέφτει”, από μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα που είναι το νόμιμο τέλος της κυνηγετικής δραστηριότητας έως και τρεις ώρες αργότερα». Ο Σάββας Καζαντζίδης είναι μέλος της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη, μαζί με τους Χρήστο Αστάρα, Ιωακείμ Βασιλειάδη, Ελένη Μακρυγιάννη, Βασίλη Ηλία και Γαβριήλ Σπύρογλου.

Πάντα σύμφωνα με τη μελέτη, τα πιο συχνά πυροβοληθέντα είδη ήταν το κιρκίρι, η πρασινοκέφαλη πάπια και η ασπρομετωπόχηνα ενώ από τα προστατευόμενα είδη, στο «στόχαστρο» των κυνηγών ήταν η «Βαρβάρα» αλλά και οι σταχτόχηνες ή οι κοκκινόχηνες.

Η μελέτη έγινε σε τέσσερις διαφορετικές κυνηγετικές περιόδους (2004-2005, 2005-2006, 2012-2013, 2013-2014), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δέλτα του Έβρου αποτελεί από τους πλέον αγαπητούς κυνηγότοπους ανά την Ελλάδα, καθώς το κυνήγι επιτρέπεται στο 70% της συνολικής έκτασής του.

Καχύποπτοι οι κυνηγοί και οι καλυβιέρηδες του Δέλτα του Έβρου

Αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από κάποια Κυνηγετική Ομοσπονδία ή Σύλλογο τοπικού ή εθνικού βεληνεκούς, στα social media η μελέτη ήδη σχολιάζεται με καχυποψία.

Αυτό που κυριαρχεί στα σχόλια των κυνηγών είναι το ενδεχόμενο η μελέτη αυτή να αποτελεί προπομπό για την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στο Δέλτα του Έβρου, ενώ κάποιοι που επιχειρούν να δουν πιο μακριά εκφράζουν το φόβο ότι συνιστά επιχείρημα για την απομάκρυνση των καλυβών από το Δέλτα του Έβρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μελέτη αυτή αποτελεί ένα επιστημονικό πόνημα, που εκπονήθηκε μερίμνη του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»