Στα χαρακώματα Μέτιος – Μαυρίδης με φόντο το ΚΥΤ Φυλακίου

Ευθεία επίθεση κατά του Δημάρχου Ορεστιάδας και Προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη εξαπέλυσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου. Αμά τη ενάρξη της συζήτησης του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην υιοθέτηση ψηφίσματος από το Σώμα ενάντια στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, ο κος Μέτιος είπε: “Ήταν αρχές του έτους όταν συμμετείχα στην πρώτη σύσκεψη που έγινε -τηλεδιάσκεψη – με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ορεστιάδας του κου Μαυρίδη, παρουσία των βουλευτών του Έβρου (και των τεσσάρων βουλευτών), των δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, των δημάρχων και όπου και εκεί ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα. Είχε ήδη ξεκινήσει ο θόρυβος μάλιστα λόγω της γνωστής προκήρυξης της διαγωνιστικής αυτής διαδικασίας. Ο κος Μαυρίδης μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η συζήτησή του – ακριβώς αυτά που μας είπε θα σας μεταφέρω έτσι πολύ σύντομα – ότι ξεκίνησε να συζητά με τον κο Μηταράκη από τον Σεπτέμβριο και έκανε την πρώτη σύσκεψη για το θέμα αρχές Δεκεμβρίου. Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά, έθεσα τον προβληματισμό και εκεί, τι ήθελε να πετύχει ο άνθρωπος αυτός; Συζητούσε τέσσερις μήνες και μετά ζήτησε να βρεθούμε για να αποτρέψουμε μια κατάσταση;”

Η συνεδρίαση μεταδιδόταν με Live streaming μέσω του καναλιού της Περιφέρειας στο You Tube και σε αυτήν συμμετείχε και ο ίδιος ο κος Μαυρίδης, ο οποίος εν τέλει αποφάσισε να σηκώσει το γάντι που πέταξε ο Περιφερειάρχης. Παίρνοντας το λόγο μετά από πολύ κόπο, καθώς ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου απέφευγε να του τον δώσει μέχρι που υπέκυψε στις πιέσεις όλων -σχεδόν- των Συμβούλων της Αντιπολίτευσης οι οποίοι θεωρούσαν τουλάχιστον αγενές το να μην μιλήσει ο Δήμαρχος ενώ είναι παρών (μέσω τηλεδιάσκεψης πάντα) έδωσε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά του υπάρχοντος ΚΥΤ καθώς όπως είπε “μέχρι τώρα (εν. το ΚΥΤ Φυλακίου) λειτουργούσε με το όνομα ΚΥΤ, αλλά ήταν κλειστή δομή, δεν έβγαινε κανένας – τώρα μετατρέπεται σε ΚΥΤ που είναι δομή κλειστή / ελεγχόμενη. Το οποίο σημαίνει ότι την 25η ημέρα όποιος δεν έχει διαπεραιωθεί το αίτημα του, θα μπορεί να μπαινοβγαίνει. Επομένως μετατρέπεται σε κάτι άλλο και αυτό είναι μία από τις παγίδες”. 

Εν συνεχεία ο κος Μαυρίδης αποφάσισε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη και τον κατηγόρησε ευθέως ότι ψεύδεται αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχε γίνει στις 4 Ιανουαρίου (ή στις αρχές του έτους, όπως είχε πει ο Χρήστος Μέτιος). Επί του προκειμένου, ο κος Μαυρίδης είπε εμφατικά: “Επιτρέψτε μου όμως πέρα από την προσωπική μου κατασυκοφάντηση -την εσκεμμένη- που έγινε, και θλίβομαι που το λέω μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί δυστυχώς κύριε Περιφερειάρχα χρησιμοποιήσατε ψευδώς, ψευδώς, λόγια που δεν έχω πει εγώ μέσα την περιβόητη σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου, ποτέ δεν είπα ότι από αρχές Σεπτεμβρίου συνομιλώ (μάλλον ‘με τον κο Μηταράκη)”. Το δυστύχημα είναι ότι το κοινό δεν έμαθε ποτέ την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κου Μαυρίδη καθώς η ζωντανή μετάδοση διακόπηκε ξαφνικά και αναιτιολόγητα ενώ όταν επανήλθε δεν έδωσε κανείς κάποια εξήγηση. 

Ωστόσο, ήδη μέχρι εδώ είναι προφανής η ρήξη μεταξύ των κυρίων Μέτιου και Μαυρίδη ενώ σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της παράταξης “Περιφερειακή Σύνθεση” Χριστόδουλου Τοψίδη ο κος Μέτιος “αντί να υπερασπιστεί τη θέση του και το Περιφερειακό Συμβούλιο εν γένει, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κου Μαυρίδη συνέχισε να του «χρεώνει» καθυστέρηση αντίδρασης και λειτουργία εν κρυπτώ”.

Ο κος Τοψίδης μάλιστα καλεί τον Περιφερειάρχη “να βρει το σθένος να βγει μπροστά και να απαντήσει με παρρησία σε όσα του καταλογίστηκαν καθώς δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε και το Σώμα ο ισχυρισμός του κου Μαυρίδη περί ψευδών δηλώσεων ενώ γνώριζε την αλήθεια”.

“Τον καλούμε εν ολίγοις να αναλάβει τις ευθύνες του – αυτές που προκύπτουν από τον θεσμικό του ρόλο τον οποίο δεν πρέπει να συγχέει με τις όποιες προσωπικές/κομματικές επιλογές του” καταλήγει η δήλωση του κου Τοψίδη.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια δήλωση του κου Τοψίδη, ο κος Μαυρίδης επιμένει ότι ο κος Μέτιος γνώριζε τις κινήσεις του είτε από μεταξύ τους αλληλογραφία, είτε από Δελτία τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης.

Ωστόσο οι ακριβείς διάλογοι δεν υπάρχουν στον ιντερνετικό “αέρα” καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ανέβει το τμήμα της συνεδρίασης που “χάθηκε” με την ξαφνική διακοπή.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το εξής ψήφισμα: “Μετά από διεξοδική συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική θέση του

1. Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

2. Να ανακληθεί άμεσα η από 29.12.2020 πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου”. 

Στο σχετικό δελτίο τύπου της παράταξης “Περιφερειακή Σύνθεση” που έδωσε το ψήφισμα στη δημοσιότητα ασκείται και κριτική στη Διοίκηση της Περιφέρειας κυρίως για το γεγονός ότι η συνεδρίαση με το συγκεκριμένο θέμα δεν έγινε νωρίτερα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Το ψήφισμα αυτό ήρθε πολύ κατόπιν εορτής και ενώ οι εξελίξεις στο θέμα τρέχουν αφού έχει ήδη γίνει τηλεδιάσκεψη 30 φορέων με τη συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης στην οποία η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν συμμετείχε με οργανωμένη θέση (ως όφειλε) καθώς ο Περιφερειάρχης βρισκόταν αποκλεισμένος στο πατρικό του σπίτι στη Γρατινή Ροδόπης ελέω covid-19 και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ίντερνετ! Φυσικά, η ασθένεια είναι σεβαστή, ωστόσο οι θεσμοί δεν πρέπει να λειτουργούν με βάση το router του κου Μέτιου, αλλά με το προβλεπόμενο οργανόγραμμα στο οποίο έχει οριστεί αναπληρωτής του και ο οποίος θα μπορούσε να είχε συντονίσει μία συνεδρίαση με θέμα το ΚΥΤ Φυλακίου ακόμα και απόντος του ιδίου. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έγινε”.