Στήριξη της Εστίασης με ειδικό πρόγραμμα ζητούν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ

Την στήριξη της Εστίασης μέσω ενός «Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης για τον κλάδο της Εστίασης, πέραν του υφιστάμενου προγράμματος μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης που είναι σε εξέλιξη. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αφορά Μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση, τουλάχιστον 10.000-15.000 Ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις της εστίασης ως το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για την επαναδραστηριοποίησή τους».

Το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί αρμοδίως στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και αναμένεται η σχετική απάντηση.

Τα Επιμελητήρια προσβλέπουν στη θετική έκβαση του αιτήματος ενώ τα επιχειρήματα που το στοιχειοθετούν περιλαμβάνονται στην επιστολή με την οποία κοινοποιήθηκε το αίτημα και στην οποία, ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται: “Οι δέσμες μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, έχει καταστεί σαφές ότι, εξυπηρετούν μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς τα περισσότερα εξ αυτών έχουν τη μορφή δανεισμού (έστω και με πολύ ευνοϊκούς όρους)
Μέρος των επαγγελματιών της Εστίασης έχουν εφαρμόσει στα καταστήματα τους μεθόδους delivery και take away, όμως οι δύο αυτές πρακτικές δεν είναι εφαρμόσιμες σε όλα τα είδη καταστημάτων εστίασης (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες κ.α), ενώ και στις περιπτώσεις που εφαρμόζονται δεν δύνανται να ισοσκελίσουν την οικονομική ζημία από τη μη φυσική λειτουργία.
Η Εστίαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Τουρισμό, στον οποίο η Ελλάδα ως χώρα, αλλά και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ειδικότερα επενδύουν το αναπτυξιακό τους κεφάλαιο. Και επειδή λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, οι ζημίες στην Εστίαση -εάν δεν περιοριστούν – θα επηρεάσουν και την προσδοκώμενη τουριστική κίνηση της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου”.

Η Εστίαση πέθανε

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα οι επαγγελματίες της Εστίασης σε πανελλήνιο επίπεδο “τα ψέλνουν” στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Μέσω της κίνησης “estiasigreece” που έχουν συστήσει, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί, ασκώντας δριμεία κριτική στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση:

Η ανακοίνωση των ποσών της Επιστρεπτέας 5, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί απ τον κλάδο της εστίασης που παραμένει κλειστός για 3ο συνεχόμενο μήνα (6 συνολικά ) χωρίς να ασχολείται κανείς μαζί του σοβαρά και άνευ σχεδιασμού διάσωσης.

Τα ποσά των 1.000€, 2000€, 4000€ σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή είναι ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του.

Χιλιάδες  συνάδελφοι μας αποκλείστηκαν και πήραν 0 (μηδέν ) ενίσχυση.

Σταματήστε τα ευχολόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι όλοι πλήττονται. ΔΕΝ πλήττονται όλοι το ίδιο και απλά παραμένετε άτολμοι κλείνοντας το μάτι συντεχνιακά και ψηφοθηρικά.

Ενώ εδώ και Δέκα (10) μήνες ο κλάδος καταστρέφεται, εσείς περηφανεύεστε για την επιτυχία εικονικών αριθμών, δεν βλέπετε το τσουνάμι των χιλιάδων λουκέτων και απολύσεων ενω αγνοείται την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων που μας επιβαρύνουν οι δικές σας επιλογές .

Η Κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές της καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ζήτησαν να βάλουμε όλοι πλάτη και ο κλάδος έβαλε. Άλλο όμως πλάτη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας  και άλλο αφανισμός και εξόντωση που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγείτε. 

Η εστίαση παραμένει αόρατη για εσάς 

Έχετε πλήρη άγνοια απ ότι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και δυστυχώς διασύρετε τον κλάδο.

Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε όλοι μας εσείς και εμείς το πολιτικό κόστος . Είναι υπόσχεση στις οικογένειες μας .