Search
Close this search box.
Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση

Στις «ράγες» του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου επί πρωθυπουργίας Καραμανλή , που τόσο είχε επικριθεί από όλες σχεδόν τις πλευρές , θα κινείται ο νέος εκλογικός νόμος , που θα ψηφίσει και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σκιαγράφησε στη συνεδρίαση ( 25/1) του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας , τις σημαντικότερες αλλαγές που θα περιέχει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, τον οποίο από την επομένη του ανασχηματισμού είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός , Κυριακός Μητσοτάκης.
Όπως είπε θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο σύνολο του , να αποσταλεί στην ΚΕΔΕ , πριν και τη συνεδρίαση .
Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι τα εξής ΅
_ Καταργείται η απλή αναλογική που όπως υπενθύμισε αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
– Οι δήμαρχοι στο Α΄γύρο θα μπορούν να εκλέγονται με μικρότερο ποσοστό από το 50 συν 1 ψήφο , που είναι σήμερα . Δεν αποκάλυψε ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό .Άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη και πως θα « κλειδώσει» μετά από συζήτηση που θα έχει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο Παυλόπουλου , το όριο άμεσης εκλογής από τον Α΄γύρο , ήταν το 42%.
– Ο συνδυασμός του νικητή των εκλογών θα παίρνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν όμως το ποσοστό τους είναι πάνω από 60% , είπε , τότε η κατανομή των εδρών θα γίνεται με βάση την απλή αναλογική
– Τίθεται πλαφόν για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο των παρατάξεων . Θα είναι είπε , αντίστοιχο μ΄ εκείνο των βουλευτικών εκλογών , δηλαδή 3%
– Καταργείται η Δ΄κάλπη για Δημοτικές Κοινότητες.

Νέα τοπικής αυτοδιοίκησης