Γ. Ζαμπούκης: “Δεν ερωτηθήκαμε για την ενδεχόμενη μετακίνηση του Γραφείου Ασύλου από την Αλεξανδρούπολη”

Την θέση ότι για την ενδεχόμενη μετακίνηση του Γραφείο Ασύλου που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη δεν ερωτήθηκε ο Δήμος, εξέφρασε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη φορέων με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Ο κος Ζαμπούκης είπε: “Προκλήθηκε αναστάτωση σε μέρος της κοινωνίας, τόσο στους δικηγόρους της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας όσο και στις 25 οικογένειες των εργαζομένων στην Υπηρεσία αυτή. Και προκλήθηκε αυτή η αναστάτωση, αφού ανοίξω μια παρένθεση και ξεκαθαρίσω ότι εγώ ως δήμαρχος και ως Δήμος ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν ερωτηθήκαμε ούτε ήρθε κανένας σε επικοινωνία από το Υπουργείο μαζί μας, για να υπάρχει σύμφωνη γνώμη ούτε για λογαριασμό σας ή κατά εξουσιοδότησή σας κάποιο από τα στελέχη σας ήρθε σε επαφή μαζί μας σε σχέση με τη μετακίνηση ή το κλείσιμο της Υπηρεσίας. Αναφέρομαι στις διαμαρτυρίες των δικηγόρων, τόσο ως δικηγόρος όσο και ως τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, διότι αιφνιδιαστικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, ένας πολύ μεγάλος όγκος δικηγορικής ύλης φεύγει από την Υπηρεσία Ασύλου του γραφείου της Αλεξανδρούπολης και πηγαίνει 300 χλμ μακριά για εμάς τους Αλεξανδρουπολίτες και πολλά περισσότερα για τους Ορεστιαδίτες δικηγόρους, 450 και πλέον στον αριθμό, στην πόλη της Καβάλας.

Το άλλο που θα ήθελα να σας επισημάνω και θα ήθελα απαντήσεις εάν είστε έτοιμος, σε σχέση με τα ερωτήματα αυτών των 25 εργαζομένων που αιφνιδιαστικά και αυτοί, όπως ενημερώθηκα, πληροφορήθηκαν το κλείσιμο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Και συγκεκριμένα σας μεταφέρω ερωτήματα που αφορούν τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας.

Σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό αν:

θα υπάρξει δυνατότητα επιλογής μετακίνησής τους σε άλλα ΠΓΑ-ΑΚΑ ή και σε άλλες υπηρεσίες που ανήκουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και εάν θα υπάρξει πρόβλεψη για τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας Υπηρεσιών και Φορέων που ανήκουν σε άλλα Υπουργεία εντός της Αλεξανδρούπολης.

Και αναφορικά με τους συμβασιούχους κ. Υπουργέ, θα ήθελα απαντήσεις εάν είστε έτοιμος σε σχέση με το αν μπορούν να επιλέξουν να υπηρετήσουν σε περίπτωση μεταφοράς του Γραφείου στην Καβάλα σε άλλα περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια ασύλου της περιοχής, όπως είναι αυτά που ήδη υπάρχουν τόσο στην Ξάνθη όσο και στο Φυλάκιο”

Η ανοικτή επιστολή των Εργαζομένων του Γραφείου Ασύλου Αλεξανδρούπολης

Εν τω μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες οι εργαζόμενοι του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου της Αλεξανδρούπολης κοινοποίησαν και μία ανοικτή επιστολή εκθέτοντας τα επιχειρήματά τους για να μην μετακινηθεί το ΠΓΑ:
Σύμφωνα με την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία και συγκεκριμένα στο Ν. 4636/ 2019 Άρθρο 39, Παράγραφος 2,«Οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης διακρίνονται σε πέντε (5) στάδια: 1) Ενημέρωσης 2) Υπαγωγής, 3) Καταγραφής και ιατρικού ελέγχου, 4) Παραπομπής σε διαδικασίας υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας και 5) Περαιτέρω παραπομπή και μετακίνηση. Τα τρία πρώτα στάδια της διαδικασίας, σύμφωνα μετο συγκεκριμένο Άρθρο, πρέπει να γίνονται στο εκάστοτε Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Με βάση την Παράγραφο 6 του ίδιου Άρθρου, το 4ο στάδιο παραπομπής σε διαδικασίας υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, οι υπήκοοι Τρίτων Χωρών ή οι Ανιθαγενείς που επιθυμούν να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, παραπέμπονται στο κατά τόπο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ).
Επομένως, το ΠΓΑ Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, το οποίο έχει συσταθεί με το Άρθρο 6, του ΠΔ 104 –2012 και έχει τοπική αρμοδιότητα την εδαφική Περιφέρειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι το αρμόδιο γραφείο στο οποίο κατατίθενται αιτήματα ασύλου των υπηκόων Τρίτων Χωρών ή Ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν περάσει τα τρία πρώτα στάδια της διαδικασίας, στο ΚΥΤ Φυλακίου. Παράλληλα, η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο της Καβάλας, βρίσκεται εντός της αρμοδιότητας του ΠΓΑ Θράκης.
Αναλυτικότερα και σε σχέση με όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ανακοίνωση της αιφνίδιας μεταφοράς του ΠΓΑ Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, με την αιτιολογία της «έλλειψης αντικειμένου», έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το ΠΓΑ Θράκης όχι μόνο δεν είναι άνευ αντικειμένου αλλά αντίθετα από την αρχή της λειτουργίας του το 2013, εξυπηρετεί τους δύο παραπάνω φορείς. Επιπρόσθετα το ΠΓΑ Θράκης παρέχει πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, δηλαδή την υπαγωγή στις νόμιμες διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας υπηκόων Τρίτων Χωρών που εισήλθαν παράτυπα στην ελληνική επικράτεια από τα χερσαία σύνορα και δεν έχουν περάσει από τις νόμιμες διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης ή και δεν είχαν υποπέσει μέχρι τότε στην αντίληψη των αρμόδιων Αρχών.
Το ΠΓΑ Θράκης έχει μέχρι σήμερα έδρα του την Αλεξανδρούπολη, η οποία επιλέχθηκε για τους εξής λόγους:
αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της παραμεθορίου,
απέχει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μόλις 35 χιλιόμετρα, από το ΚΥΤ Φυλακίου 140 χιλιόμετρα και από την Καβάλα 150 χιλιόμετρα,
εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις σχετικές διαδικασίες σύμφωνα με τις τρέχουσες Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κείμενη Εθνική Νομοθεσία,
αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο της περιφέρειας καθώς διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο, την Εγνατία Οδό, σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και άρα υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτήν.
Επιπρόσθετα, το ΠΓΑ Θράκης στο πλαίσιο της πολύχρονης λειτουργίας του ενισχύει, όπως έχει αποδειχτεί στοπαρελθόν, σε περιόδους έξαρσης της μεταναστευτικής κρίσης, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕλληνικήςΑστυνομίας (ΕΛΑΣ). Ειδικότερα, το ΠΓΑ Θράκης έχει προβεί σε μαζικές καταγραφές και λοιπές διοικητικές ενέργειες, όποτε αυτό έχει ζητηθεί από την ηγεσία της ΕΛΑΣ, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας της γεωγραφικά αυτής ευαίσθητης παραμεθόριας περιοχής.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία του ΠΓΑ Θράκης περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 6.000 διά ζώσης ενέργειες ανά έτος, καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό ενεργειών που διεκπεραιώνεται μέσω ηλεκτρονικών μέσων και ταχυδρομείου.
Για το άμεσο μέλλον ο προγραμματισμός λειτουργίας του ΠΓΑ Θράκης, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό καταγραφών νέων αιτημάτων ασύλου και προσωπικών συνεντεύξεων με άτομα που δεν διαμένουν σε κάποια δομή φιλοξενίας.
Η μεταφορά του ΠΓΑ Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, με επιχείρημα τη λειτουργία δύο δομών φιλοξενίας αιτούντων ασύλου στους νομούς Καβάλας και Δράμας, δεν διασφαλίζει την μόνιμη και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας, λαμβάνοντας υπόψη τις επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας αυτών των δομών φιλοξενίας που επηρεάζονται από πολυάριθμους ρευστούς και απρόβλεπτους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Ως προς τις επιπτώσεις της μεταφοράς του ΠΓΑ Θράκης στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και όλου του νομού Έβρου:
Η μεταφορά του ΠΓΑ Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, θα επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και στον ευρύτερο νομό, ο οποίος πλήττεται ήδη από αυξημένη ανεργία και είναι μια από τις πλέον φτωχές περιφέρειες της Ελλάδας. Η μεταφορά του γραφείου συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση του εισοδήματος σε πολλούς επιμέρους κλάδους, όπως δικηγόροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι απασχολούνται σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχουν την έδρα τους στην Αλεξανδρούπολη.
Η επικείμενη αλλαγή θέτει το σύνολο των υπαλλήλων του ΠΓΑ Θράκης αντιμέτωπους με ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα που αφορά: είτε την καθημερινή αναγκαστική μετακίνησή τους 300χιλ από και προς την Καβάλα, είτε την μετακόμισή τους στην Καβάλα, η οποία συνεπάγεται αποσύνθεση της οικογένειας τους και τέλος τον εξαναγκασμό τους σε παραίτηση.
Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να υποβάλλουμε τα εξής ερωτήματα:
Αναφορικά με το μόνιμο προσωπικό:
θα υπάρξει δυνατότητα επιλογής μετακίνησής τους σε άλλα ΠΓΑ-ΑΚΑ ή και σε άλλες υπηρεσίες που ανήκουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;
υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας Υπηρεσιών και Φορέων που ανήκουν σε άλλα Υπουργεία εντός της Αλεξανδρούπολης;
Αναφορικά με τους συμβασιούχους:
Οι συμβασιούχοι μπορούν να επιλέξουν να υπηρετήσουν σε περίπτωση μεταφοράς του Γραφείου σε άλλα περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια ασύλου της περιοχής ήτοι το ΑΚΑ Ξάνθης και το ΑΚΑ Φυλακίου;
Μέχρι πότε υπάρχει η χρηματοδότηση για τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου;
Σε περίπτωση μεταφοράς του γραφείου υπάρχει πρόβλεψη για την συνακόλουθη μετακίνηση των συμβασιούχων μαζί με τους μόνιμους;