Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εμβολιασμού και στα στρατόπεδα

Παρά το γεγονός ότι κατά κάποιους ο εμβολιασμός κατά της νόσου Covid-19 δεν προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πλέον καλούνται και οι στρατιωτικοί να δηλώσουν αν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ασφαλείς πληροφορίες του “R” αναφέρουν ότι σε πολλά στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης οι υπηρετούντες καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα και να δηλώσουν αν επιθυμούν να εμβολιαστούν ή όχι. Δυστυχώς, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός όσων δηλώνουν αρνητικοί στον εμβολιασμό δεν είναι ευκαταφρόνητος, ωστόσο όπως είναι γνωστό, ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και γίνεται κατά προσωπική βούληση.

Πάντως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα στελεχώσουν τη λεγόμενη λίστα αναπλήρωσης. “Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το 10% των ραντεβού για τον εμβολιασμό χάνονται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού.

Πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού . Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού.
Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες”, εξήγησε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στη μεγάλη εικόνα, ο εμβολιασμός προχωράει ανάλογα με το ρυθμό παραλαβής των εμβολίων από τις εταιρίες που έχουν πάρει το πράσινο φως από την Ευρώπη, όπως άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Ο κος Μητσοτάκης απαντώντας σε κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τον ρυθμό του εμβολιασμού, τόνισε ότι αυτός εξαρτάται από τη συνέπεια της παράδοσης των εμβολίων καυτηριάζοντας μάλιστα και τη δήλωση της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer που ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως τον επόμενο μήνα να παραδώσει λιγότερα εμβόλια από αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Μία άλλη συζήτηση που ανοίγει εσχάτως, είναι αυτή της πατέντας του εμβολίου καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είναι ελεύθερη ή έστω να παραχωρείται – σε συνέχεια του παραδείγματος της Ρωσίας, η οποία προμήθευσε με μεγάλη ποσότητα εμβολίων την Αίγυπτο, αλλά και με την πατέντα παρασκευής του αφού η Αίγυπτος “έχει προηγμένη φαρμακοβιομηχανία”.