Βαριά πληγωμένη από τις βροχοπτώσεις και η ΝΔ Βουλγαρία

Αντίστοιχες ίσως και μεγαλύτερες ζημιές από αυτές του Έβρου υπέστησαν πολλές περιοχές της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας την Τρίτη 12 Ιανουαρίου από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή. Όπως μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, στην ΝΔ Βουλγαρίατις βροχοπτώσεις ακολούθησαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί στρώμα πάγου στα οδοστρώματα σε πολλά μέρη. Προηγούμενα, οι καταρρακτώδεις βροχές, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και το λιώσιμο του χιονιού, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα. Υπάρχουν γεμάτες γέφυρες και κατακλυσμένα σπίτια. Οι ζημιές κατά μήκος του ποταμού Μεστά είναι σοβαρές. Κατολίσθηση έκλεισε για 6 ώρες στον δρόμο μεταξύ του ορεινού θέρετρου του Μπάνσκο και της πόλης Γκότσε Ντέλτσεφ, κοντά στο συνοριακό σημείο ελέγχου Ιλίντεν στα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι πάνω από το 80% των αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, στον ποταμό Νέστο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Κατολισθήσεις, δρόμοι που έχουν καταρρεύσει ή είναι πλημμυρισμένοι, κατεστραμμένες υποδομές και πλημμυρισμένα σπίτια – αυτός είναι ο απολογισμός της υδάτινης καταστροφής στην περιοχή  στις 12/01.

Και οι 10 δήμοι στην περιοχή της πόλης Σμόλιαν, στην Ν Βουλγαρία, επλήγησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έχουν πλέον σταματήσει. Οι δήμοι της Ροδόπης του Ντόσπατ και του Μαντάν παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα (13/01), συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης για την αφαίρεση των χωμάτων και βράχων που έπεσαν από τις κατολισθήσεις και το άνοιγμα της πρόσβασης σε χωριά και συνοικίες. Οι δήμοι θα πληρώσουν για τις δραστηριότητες ανοικοδόμησης με δικά τους κεφάλαια, αλλά ελπίζουν και σε βοήθεια από το κράτος, σχολίασαν οι δήμαρχοι. Τα νερά των ποταμών έχουν μειώσει σημαντικά τον όγκο τους. Οι δρόμοι του εθνικού οδικού δικτύου έχουν καθαριστεί, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.