Δύσκολη νύχτα στον Έβρο: Αφήνουν νερά οι Βούλγαροι

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα της 12ης Ιανουαρίου για τον Έβρο καθώς η επέλαση των υδάτων από πολλά σημεία του Νομού έχει αφήσει πολλές ανοικτές πληγές. Ήδη σε δύο οικισμούς (Πολιά του Δήμου Διδυμοτείχου και Πόρος του Δήμου Αλεξανδρούπολης) αποφασίστηκαν εκκενώσεις προκειμένου να προστατευτούν οι κάτοικοι σε περίπτωση έντασης του πλημμυρικού φαινομένου.

Και ενώ οι περισσότερες ζημιές έγιναν από τα λεγόμενα “τοπικά” νερά, δηλαδή από τα ρέματα διαφόρων περιοχών που γέμισαν απότομα με νερό από τον όγκο της βροχής και μετατράπηκαν σε χειμάρρους το βλέμμα πλέον στρέφεται στον ποταμό Έβρο και την “συμπεριφορά” του τις επόμενες ημέρες.

Οι παράγοντες που θα την επηρεάσουν, είναι τρεις:

α) η ενίσχυση του υδάτινου όγκου του ποταμού από τα “φουσκωμένα” ρέματα
β) οι θραύσεις αναχωμάτων σε διάφορα παραποτάμια σημεία, οι οποίες προς το παρόν απειλούν μόνο τον κάμπο σχεδόν όλων των Δήμων του νομού και όχι κατοικημένες περιοχές
γ) η απελευθέρωση υδάτων που έχει ανακοινώσει η Βουλγαρία μέσω σχετικής ρηματικής διακοίνωσης. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Βάσει της μετωρολογικής πρόγνωσης, τα υδρολογικά δεδομένα και τα στοιχεία περί υδάτινων ποσοτήτων το Εθνικό Ινστιτούτο Μετωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας, προειδοποιεί:

[…] Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο στην πόλη Σβίλενγκραντ θα περάσει το όριο του κίτρινου συναγερμού κατά τις νυχτερινές ώρες της 12ης προς 13ης Ιανουαρίου και θα υπερβεί το όριο του πορτοκαλί συναγερμού κατά τις νυχτερινές ώρες της 13ης Ιανουαρίου 2021.Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ποσότητες υδάτων άνω των 600 κυβ. μ. Ανά δευτερόλεπτο […] 
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η βουλγαρική πλευρά ενημερώνει ότι σε συνθήκες δυναμικής μετεωρολογικής κατάστασης είναι δυνατόν τις επόμενες 72 ώρες η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα “Ιβαήλοβγκράντ” να φτάσει και να ξεπεράσει τα 300 κυβ. μ. ανά δευτερόλεπτο”.